Slovenija > Črna kronika
79 ogledov

Veter skoraj podrl hišo, evakuirali družino

V Šempasu je burja odnesla celotno nadstropje montažne stanovanjske hiše
1/19
CZ Severna Primorska / Ervin Čurlič 
Gasilci in civilna zasčita opravili več kot sto intervencij na ogroženih območjih. Burja bo tudi v noči na nedeljo povzročala težave. Škoda skoraj dva milijona evrov.

"Burja se na ajdovskem in goriškem koncu še nikakor noče občutno umiriti. Kljub temu poročil o novih večjih škodah ni," je v poročilu zapisal regijski poveljnik Civilne zasčite (CZ) Samo Kosmač.
Kot je še zapisal, je komisija za ocenjevanje škode pri štabu CZ mestne občine Nova Gorica po ogledu najbolj poškodovanih objektov podala prve grobe ocene. Škoda naj bi samo v novogoriški občini, po prvih ocenah znašala 2 milijona evrov.

Samo danes so v občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica prijeli 125 prijav o poškodbh objektov in opravili 161 intervencij.

Težave povzročala tudi v noči na soboto

Burja je ponoči ponovno povzročala nevšečnosti. Najhuje je bilo med Ajdovščino in Novo Gorico, kjer je veter odkrival strehe, lomil drevje in odnašal razne predmete, so sporočili iz civilne zaščite.

"Najslabše so jo odnesli prebivalci Šempasa in Ozeljana, kjer je po  prvih ocenah reševalcev, ki so ponoči posredovali, škoda zelo velika. V Šempasu so morali ponoči gasilci evakuirati družino, kateri je veter skoraj podrl montažno hišo," je sporočil Samo Kosmač, regijski poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko. Za družino, ki ji je orkanski veter dobesedno odnesel nadstropje montažnega stanovanjskega objekta je po njegovih besedah poskrbljeno.

"Burja se na širšem goriškem prostoru, kljub napovedim, še ne umirja. Vidnih in znanih pa je vedno več poškodb na stanovanjskih objektih," je danes popoldne sporočil Kosmač.

Večina gospodinjstev brez enegije

"Še vedno so številna gospodinjstva brez električne energije, a je stanje (na terenu so vse razpoložljive skupine vzdrževalcev Elektro Primorske) glede na jutranje ure spodbudnejše. To velja predvsem za področje Ajdovščine, kjer težav s preskrbo ni več. Prav tako je vzpostavljena oskrba z vodo na Predmeji," je še sporočil.

Na terenu je po njegovih besedah kar 120 gasilcev, na terenu pa so tudi druge službe zaščite in reševanja. Te poleg pomoči prizadetim odstranjujejo tudi številna podrta drevesa, nanose zemlje in razbite strešnike, predvsem ob glavnih cestah.

"Po prvih zbranih podatkih so štabi civilne zaščite na tem področju zbrali več kot 120  prijav o poškodovanih  stanovanjskih in poslovnih objektov. Podatki pa se spreminjajo  iz ure v uro, tudi zaradi še vedno močnih sunkov burje in zaradi na novo odkritih poškodb. Tudi število intervenciji gasilcev in drugih služb je preseglo število 130," so še sporočili iz civilne zaščite.

Kot so sporočili zjutraj, je v športnem parku v Novi Gorici "veter podrl šotor-balon s teniškim igriščem," v Veilikih Žabljah pa je odkrilo streho kulturnega doma ter podrlo električni drog.

Danes pod 100 kilometrov na uro

"Burja bo postopoma slabela. V soboto sredi dneva in popoldne bodo najmočneji sunki pod 100 km/h," pa sporočajo na spletni strani agencije za okolje RS.

"V drugi polovici noči na nedeljo se bo prehodno spet nekoliko okrepila in bo na najbolj izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 110 km/h. Nato bo slabela in do ponedeljka zvečer ponehala. V soboto in nedeljo se bo nadaljevalo zelo mrzlo vreme, v prvih dneh prihodnjega tednapa se bodo dnevne temperature približale ledišču," še piše na spletni strani.

Za ves promet zaprt del primorske avtoceste

V noči na soboto je zaradi močne burje prišlo tudi do večjega števila okvar na daljnovodih in posledično do izpada napajanja odjemalcev električne energije predvsem na območjih Nove Gorice, Ajdovščine in Vipave. Ob polnoči je prišlo do 20-minutnega izpada 110 kV daljnovodov na območju celotne Severne Primorske, brez električne energije je ostalo 6045 odjemalcev. Dežurne ekipe Elektra Primorska so na terenu in odpravljajo okvare, poroča STA.

Okvare se pojavljajo tudi na nizkonapetostnem omrežju po celotni Primorski in se sproti odpravljajo. Škoda na elektroenergetskih napravah še ni ocenjena.

Zaradi burje so za ves promet še vedno zaprte primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani - promet pa preusmerjen na vzporedno regionalno cesto -, hitra cesta Razdrto - Vrtojba med Selom in Nanosom ter na odsekih Ajševica - Selo in Tri hiše - Volčja Draga, še poroča agencija.

Se nahajate na prizadetem področju? Fotografije škode, ki jo je ponoči povzročila burja, nam lahko posredujete s pomočjo spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.