Slovenija
22 ogledov

Veterani zasedli filharmonijo

1/25
Žurnal24 main
V Slovenski filharmoniji so se ob 15. uri že začele današnje slovesnosti. Na ustanovnem zboru so se sešli člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

V prvi vrsti so bili člani izvršilnega odbora združenja, ob Lojzetu Peterletu še Tone Krkovič, Igor Bavčar in Janez Janša. Kot slavnostni govornik je nastopil tudi Dimitrij Rupel.

VSO je domoljubno društvo, ki združuje vse, ki spoštujejo vrednote in pomen slovenske osamosvojitve. Člani združenja ne morejo postati osebe, ki so s svojim ravnanjem ovirale priprave in nasprotovale osamosvojitvi Republike Slovenije. Organizacija VSO ima že več kot tisoč članov.

Lojze Peterle je dejal, da se "za slovensko vlado osamosvojitev ni začela 23. decembra. Plebiscit je bil že polovica. Začelo se je z volitvami." Miha Brejc je povedal, da v združenju predlagajo, da bi se državna spomenika postavila na Maistrov trg v Ljubljani in Mariboru, kjer je padla prva žrtev. Tega, ker so civilno-družbeno gibanje, sicer ne morejo doseči. Kot priporočilo vsem članom pa svetujejo, naj se naročijo na Demokracijo.

Aplavz je požel predlog iz publike, da bi pridobili status posebnega družbenega pomena, da bi lahko kandidirali za državna sredstva. Vitomir Gros pa je iz publike predlagal, naj vsak kandidat za člana predsedstva "javno pove, ali je v kazenskem postopku. Levica, ki vlada, je veliko tistih, ki so sodelovali pri osamosvojitvi, spravila v kazenske postopke, upravičeno ali ne." Brejc je odgovoril, da kdor ni obsojen, je načeloma nedolžen. Gros se je s tem strinjal, saj je v postopkih tudi sam, a dodal: "Imamo tako fašistoidno oblast, da bo poskušala zaradi tega naše združenje diskreditirati."

"Osamosvojitev je največje dejanje v slovenski zgodovini in tega ne smemo pozabiti. To je treba povedati tudi mladim," je ob robu slovesnosti dejal Oman. Po njegovem se danes vse preveč poudarjajo stvari, ki razdvajajo. Poudarja, da je združenje VSO povsem drugačno od dosedanjih.

Predsednik postal Oman
Predsednik združenja je brez glasu proti in ob bučnem aplavzu postal Ivan Oman. "Izvolitev mi je v čast, predvsem pa tudi v breme," je dejal ob izvolitvi, saj se je imel za upokojenca. Napovedal je, da bo o današnjem času spregovoril ob 18. uri na slavnostni akademiji ob 20-letnici zgodovinske odločitve za samostojno Slovenijo in njeno obrambo.

Predsedstvo poleg Omana sestavljajo še Igor Bavčar, Drago Bitenc, Viktor Blažič, Miha Brejc, Franci Breznik, Marko Hren, Janez Janša, Slavko Kmetič, Roman Končar, Bojan Korsika, Tone Krkovič, Srečko Lisjak, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, Ljubo Sirc in Alenka Slana.

Ivan Boštner se, kot je pojasnil Brejc, na vabilo k članstvu v VSO še ni odzval.

"Organizacija, ki združuje vse"
"Ta organizacija ni še ena v vrsti veteranskih organizacij. Ta je prva in edina, ki združuje vse, ne glede na to, ali so imeli v roki puško ali pero," je dejal Janez Janša. Pravi, da Slovenci v prihodnosti "nikoli ne bomo izkoristili vseh potencialov, če se bomo delili po tem, na kateri strani so bili naši dedje." Dodaja, da se bomo po tem vedno delili. A nima smisla, da bi bilo tako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.