Slovenija
10 ogledov

Veto izglasovan

Žurnal24 main
Državni svetniki so na današnji izredni seji izglasovali odložilni veto na zakon o malem delu.

Predlog veta je vložila interesna skupina delojemalcev v državnem svetu z Dušanom Semoličem na čelu, saj so prepričani, da bo malo delo povzročilo nepopravljive posledice na trgu dela.

Zakon tako vnovič roma v državni zbor.

Podpisi za referendum
Zbranih 2.500 podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu so predstavniki Študentske organizacije Slovenije (Šos) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) danes želeli osebno predati predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju.

"Predsednik pobudnikov za referendum ne bo sprejel, ker je v tem terminu zaseden, pa tudi sicer ni v navadi, da bi osebno sprejemal pobudnike," so sporočili iz Gantarjevega kabineta. O vetu na zakon o malem delu bodo danes odločali državni svetniki.

Čakali bodo na veto
Katja Šoba, predsednica Šosa, je že zjutraj povedala, da bodo po vložitvi začetnih 2.500 podpisov počakali na izid morebitnega veta državnega sveta, ki bi zakon o malem delu vrnil v odločanje v parlament. "Če bo ta neuspešen, se bomo lotili ozaveščanja po fakultetah," je povedala Šobova.

Šos in ZSSS sta močna
"Številka ni prevelika, vprašanje je, kako dobro je organiziran zbiralec podpisov in kako velik je njegov interes," meni politolog Jernej Pikalo. Na vprašanje, ali so predstavniki Šosa in ZSSS dovolj organizirani, da bi zbrali 40 tisoč podpisov za izvedbo referenduma, je Pikalo odgovoril, da zagotovo so. Ali bi na morebitni referendum privabili dovolj študentov za ugoden izid, je vprašanje čustvenega naboja, ki bi se ustvaril, je dodal.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.