Slovenija
11 ogledov

Veto na novelo zakona, ki izenačuje pravice istopolnih parov?

Državni svet jutri o odložilnem vetu na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih parov. Pobuda Za otroke gre! bo predsedniku DZ predala podpise za začetek referendumskega postopka.
Pobudo za odložilni veto je podal državni svetnik Mirko Kozelj. Noveli očita redefinicijo zakonske zveze, ki bo imela po njegovem mnenju tudi prikrite pravne posledice. Poleg tega naj bi novela prinašala neustrezno ureditev posvojitev z vidika otrokove koristi.

"Država bo zdaj onemogočila otrokom, da odraščajo v okolju, ki zanje glede na raziskave pomeni najbolj optimalno za njihov razvoj," je meni Kozelj. Poleg tega zaradi sprejemanja novele po skrajšanem postopku ni bilo mogoče kakovostno soočenje vseh argumentov, je dodal.

"Lažnega zavzemanja za pravice otrok je veliko"

Proti pobudi je Bojan Kontič, meni, da je veliko tudi "lažnega zavzemanja za otrokove pravice". Opozoril je, da danes veliko otrok živi v neustreznih razmerah, prav tako jih je veliko zlorabljenih. Tudi prikazovanje možnosti za vsesplošno posvajanje otrok, ki naj bi sledilo noveli, ni natančno, je menil. Centri za socialno delo namreč pri dodeljevanju otrok v posvojitev sledijo otrokovi koristi, je dejal.

V razpravi se je prav tako proti pobudi opredelil Samer Khalil. Družina pomeni različno v različnih družbah, spreminja pa se tudi skozi čas, je opozoril. "Če ne dovoliš napredka, ostaneš na mestu. A nekaterim ustreza, da ostane status quo," je deja

Poslanke in poslanci so novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico do sklenitve zakonske zveze in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli prejšnji torek. Če bo državni svet noveli zakona izglasoval veto, bodo poslanci o noveli zakona pred razlasitvijo odločati še enkrat, zanjo pa mora glasovati večina poslancev.

Komentarjev 3
  • dragec 19:11 09.marec 2015.

    kako je to simptomatična, Ljubljana je polna homoseksualcev, državni svet pa daje veto?????

  • marabunta 18:37 09.marec 2015.

    ksenofobi pa sedaj vsi panični.....ja,ja zdaj bo pa naval na otroke, ki bodo zlorabljeni in bodo reveži živeli v nemogočih družinskih razmerah, buahhahahaa....c-e-p-c-i

  • depresija 17:20 09.marec 2015.

    hehe Kukr da zdej bojo pa horde gayevskih parov pred centri za socialno delo zahtevale otroke zase..