Slovenija
24 ogledov

Veto na pokojninsko reformo

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Državni svet je na današnji izredni seji z 22 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na pokojninsko reformo.
Več o pokojninski reformi preberite na naslednji povezavi: Januarja v pokoj po novem.

Tako so podprli predlog interesne skupine delojemalcev z Dušanom Semoličem na čelu in svetnika Mihaela Jenčiča.

"Zgolj povečevanje pokojninske dobe na 41 oziroma 43 let ter povečevanje starosti na 65 let za pokojnino brez malusov vsekakor ne bo zagotovilo dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema," so zapisali v obrazložitvi. "Gre zgolj za poskus reševanja javnih financ na račun velike večine zaposlenih, ki ne bodo mogli izpolniti pogojev za pridobitev pokojnine brez malusov."

Prepričani so, da predlagatelj zakona podcenjuje probleme na področju zaposlovanja. "Večina delodajalcev danes nima in tudi v prihodnje ne bo imela delovnih mest, da bi zaposlovali delavce, starejše od 60 let. Podaljševanje pogojev za upokojitev bo privedlo do povečanja števila brezposelnih starejših, več bo bolniških in invalidskih upokojitev," so zapisali. "Na drugi strani imamo veliko število mladih, ki so končali šolanje, želijo delati, so pa praviloma zaposleni na negotovih delih, ki prinašajo socialno negotovost, ne plačujejo prispevkov v pokojninsko in zdravstveno blagajno."

V novem glasovanju v državnem zboru bo za potrditev reforme potrebna absolutna večina poslancev, kar najbrž ne bo problem, saj so reformo že prvič potrdili z 49 glasovi za in 35 glasovi proti. Radovan Žerjav, predsednik SLS, ki je enkrat že rešil koalicijo, je tedaj povedal, da bodo enako storili tudi v primeru morebitnega veta državnega sveta. Proti reformi so prvič glasovali poslanci SDS, SNS, DeSUS in nepovezani poslanec Andrej Magajna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.