Slovenija
26 ogledov

"Vi se zajebavate"

Gorenak meni, da je vlada s spotom Čepinove sama sebe ustrelila v koleno.  
(Fo Žurnal24 main
Umik zaupnosti z dokumentov, ki bi lahko pričali o trgovini z orožjem. Razjasnjevanje očitkov ali sprenevedanje? Odbor sejo prekinil brez izglasovanih sklepov.

Današnja seja parlamentarnega odbora za notranje zadeve je bila po burni debati zaradi popoldanskega plenarnega zasedanja državnega zbora prekinjena brez glasovanja o sklepih.

Trgovine nihče ne zanika

Obravnavali so zahtevo koalicije za umik stopnje zaupnosti z vseh dokumentov, povezanih z očitki o trgovini z orožjem v začetku devetdesetih. „Ista imena so se pojavljala pred 17 leti in se tudi danes, ko se ukvarjamo z afero Patria. Predlagamo, da se vsi dokumenti odprejo vsem zainteresiranim, le tako si bomo razčistili, kakšna je bila vloga funkcionarjev,“ je v uvodu dejal Dušan Kumer iz SD.

Da je prihajalo do nelegalne trgovine z orožjem je moč že zdaj razbrati iz dokumentov, navaja Kumer. Iz poročila leta 1993 je moč razbrati, da je bilo Bosni in Hercegovini in Hrvaški posredovano za 27,6 milijonov nemških mark orožja in vojaške opreme, ki je bila plačana s kompenzacijo v vrednosti 22 milijonov mark. Komisija pa je leta 1997 prišla do drugačnih podatkov: vrednost orožja je bila 38,3 milijonov nemških mark in tudi, da vse orožje ni bilo plačano s kompenzacijo, pač pa tudi z gotovino, navaja Kumer.

Gorenak je napovedal, da bodo sklepe podprli, hkrati pa so predlagali še nekaj dodatnih, in sicer pozvali so predsednika države, naj umakne stopnje tajnosti iz dveh magnetogramov sej predsedstva Slovenije iz leta 1991 ter več zabeležk pogovorov predsednika predsedstva Milana Kučana z različnimi sogovorniki iz let 1990, 1991 in 1992.

Vzrok so volitve in nizka podpora
Na drugi strani so opozicijski poslanci prepričani, da je koalicija to temo znova odprla le, ker se bližajo volitve.

 

Vinko Gorenak, predsednik odbora, ki je tudi predstavil stališče opozicijske SDS, je s podrobnim pregledom preiskovanja in raziskovanja trgovine z orožjem vse od leta 1991 pa do danes dokazoval, da je ta tema znova prišla na plano, ker se bližajo volitve.

„Vi se zajebavate,“ je koalicijo okaral Gorenak. Nesmiselno se mu namreč zdi, da odbor obravnava zahtevo po umiku zaupnosti, saj to lahko premier Borut Pahor, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in predsednik državnega zbora Pavel Gantar storijo brez privolitve odbora.

„Zakaj leta 21011 govorimo o kovčkih denarja in orožju? Zakaj je zdaj to prišlo na dan? Vse dokumente imate že od leta 1994, v javnost pa jih spuščate po potrebi zaradi diskreditacije Janše in SDS. Zato je to zaskrbljujoče, zato se veselim, ko bodo vsi dokumenti javno dostopni,“ je med predstavitvijo stališča dejal dejal Gorenak.

„Koalicija pa še naprej jaha istega konja, ki je zdaj že osel, in se imenuje trgovina z orožjem.“
Vinko Gorenak, SDS

„Zakaj leta 2011 znova seja? Kaj je danes novega v trgovini z orožjem? Nič ni novega, ampak volitve gredo not. Vse o trgovini z orožjem že veste, 16 let vodite Mors, 16 let zahtevate dokumente, 16 let vam delajo analize,“ koalicijo opominja Gorenak in vnovično zanimanje koalicije za trgovino z orožjem pripisal tudi nizki javnomnenjski podpori vladi.

Opozoril je še, da ni pošteno, da se kot preprodajalca z orožjem omenjata le Janez Janša in Igor Bavčar, saj so pri odločitvah sodelovali še drugi, tudi Milan Kučan. „Trgovino z orožjem je naročilo takratno predsedstvo republike Slovenije,“ se je z njim strinjal Jožef Jerovšek (SDS)

Tokratno vnovično zanimanje za trgovino z orožjem je Gorenak pripisal temu, da je SDS dokazala, da je predsednik države Danilo Türk o velikovškem atentatu vedel več, kot je pisalo v medijih.





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.