Slovenija
18 ogledov

Vi vprašate, mi raziščemo

Hiša iz denarja Shutterstock
Se vam je med razmišljanjem o prihajajočem davku na nepremičnine porodilo vprašanje, na katerega še niste našli odgovora? Predlagajte, kaj naj še raziščemo.

Davek na nepremičnine je realnost. Do 1. aprila 2014 je čas, da lastniki nepremičnin uredijo vse potrebno. Vendar pa je okoli davka še veliko neznank. Če tudi vas mučijo kakšna vprašanja, na katera še niste našli odgovora, jih delite z nami.

Za začetek od 80 odstotkov vrednosti

Kompromisna rešitev koalicije predvideva, da bi prihodnje leto davek plačali od 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, leta 2015 od 90 odstotkov, leta 2016 pa od polne vrednosti.

Za stanovanjske nepremičnine bo davčna stopnja 0,15 %, za nerezidenčne pa 0,5 %. Socialno najšibkejši bodo lahko plačali do pol manj, uveden pa bo tudi inštitut davčnega dolga. Davek bo najbolj obremenil gospodarstvo. Za poslovne in industrijske objekte ter zemljišča zanje znaša davčna stopnja 0,75 %. Več o različnih davčnih stopnjah pa si lahko preberete v članku Erjavec dobil manjšo bitko, zdaj gre v vojno.

Za prvo odmero davka se bodo uporabili podatki o vrednosti nepremičnin na dan 1. april 2014. Davčna uprava bo odločbe izdala najpozneje do konca maja, davek pa bo mogoče plačati v največ štirih obrokih (fizične osebe) oz. petih obrokih (pravne osebe).

Komentarjev 2
  • feferon 18:14 06.november 2013.

    Znižali jih ne bodo nikoli več, ker vedo da je to najlažje pridobljen denar(kot npr.Sazas)

  • Marko Slovenia 05:02 03.november 2013.

    ali bodo potem, ko se napolni blagajna, ki so jo izpraznili sami, te davke spet kdaj znižali? ali bodo komu od "tajkunov" vzeli kaj nazaj?? bo v tej državi kdo kdaj odstopil/letel??? za utajo davkov naj dajo 10% nagrado prijavitelju, ...prikaži več pa se bodo koj zakrpale luknje...