Slovenija
33 ogledov

Videli bomo, ali bo to le še eno razočaranje vseh dosedanjih vlad

Zbrani podatki kažejo, da imajo za zaposlitev v kratkem času po diplomi največ m Žurnal24 main
Odzivi na ukrepe, ki jih za področje zdravstva predvideva danes parafirani koalicijski sporazum, so pretežno pozitivni. Razhajanja glede podeljevanja koncesij.

Prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin pravi, da se z napisanim strinja, kirurg Erik Brecelj pa pravi, da če z napisanim mislijo resno, je zadovoljen.

V sporazumu je med drugim navedena prevetritev pristojnosti zdravniške zbornice in področja specializacij, usmeritev, da bi lahko obvezno zdravstveno zavarovanje izvajala le javna zavarovalnica, pa tudi usmeritve o omejitvi trajanja koncesij zdravnikov.

Fakin slednje pozdravlja; kritičen je do sedanjega sistema, ko se lahko koncesije celo dedujejo. Po njegovi oceni bi koncesije morali podeljevati za neko omejeno obdobje, na primer 10 let, po tem času pa bi moral zdravnik koncesijo vrniti.

Kritik razmer v zdravstvu, kirurg Erik Brecelj je po drugi strani zadržan do ideje o omejitvi časa trajanja koncesije zdravniku. "To je nerealna ideja, kdo bo šel vlagat denar v zdravniško prakso, če bo čez štiri leta izgubil koncesijo?! Če postaviš take pogoje za podeljevanje koncesij, se bodo te še naprej podeljevale po kavbojsko," ocenjuje Brecelj.

Brecelj poleg tega v dokumentu pogreša stališče do košarice pravic v zdravstvu, stališče do področja javnih naročil se mu zdi načelno lepo. Izpostavil je namero po standardizaciji materialov, opreme in postopkov nabave; kot pravi, je to "težko uvesti, a v drugih državah so se tega že lotili". Brecelj je sicer zadovoljen, da je v sporazumu izpostavljeno področje korupcije v zdravstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.