Slovenija
65728 ogledov

Video: Ljubljanska Ikea je pod streho

Ikea
1/11
Službo v prvi slovenski Ikei bo dobilo okoli 300 ljudi.

Kljub epidemiji covida-19 na gradbišču v ljubljanskem BTC okoli 200 delavcev vsak dan gradi Ikeino trgovsko središče. Trgovino so pred nekaj dnevi spravili pod streho, groba gradbena dela se bodo v kratkem končala, kmalu bodo zaprosili za uporabno dovoljenje. Zdaj v trgovini napeljujejo vse potrebne inštalacije, na postavitev čaka znameniti stolp z Ikeinim znakom.

Trgovina v Ljubljani bo ena naših najbolj trajnostnih trgovin, poudarjajo Ikeini predstavniki. Skoraj vso elektriko za obratovanje bo trgovina pridelala s sončnimi celicami – na strehi jih bo imela kar 2.300.

Za splakovanje stranišč bodo uporabljali deževnico, ki jo bodo zbirali, z njo bodo zalivali tudi 1.200 kvadratnih metrov zelenih površin, ki jih bodo imeli na strehi. Za gradnjo trgovine, ki leži ob Kristalni palači v BTC, so porabili 17.000 kubičnih metrov betona in 200 tisoč ton železja.

Toliko razgovorov za službo, kot sem jih imel v zadnjih nekaj mesecih, nisem opravil v vsem času, odkar sem zaposlen, je slovenskim novinarjem povedal Cas Lachaert, ki je pri Ikei vodja trga za Slovenijo. V Marcu in aprilu so izbirali vodstvo trgovine, na noge so postavili kadrovsko in finančno službo, zdaj se bodo lotili iskanja srednjega managementa, glavnino uslužbencev pa bodo zaposlili pol leta pred otvoritvijo.

Znano je, da Ikea za svoje zaposlene zelo dobro poskrbi. Koliko bodo v povprečju zaslužili njihovi ljubljanski uslužbenci, v Ikei niso želeli razkriti, povedali pa so, da iščejo ljudi s podobnimi vrednotami, kot jih imajo sami, da so plače zelo konkurenčne, da imajo za svoje uslužbence pokojninski sklad, zasebno zdravstveno zavarovanje, upravičeni pa so tudi do posebnega popusta v njihovih trgovinah.

Ikea je otvoritev ljubljanske trgovine sprva načrtovala za oktober. Lachaert ni želel natančno odgovoriti, ali jim bo to uspelo. A glede na to, da glavnino uslužbencev zaposlijo pol leta pred otvoritvijo, lahko sklepamo, da bo po optimističnem scenariju IKEA v BTC-ju zaživela konec letošnjega leta.

Tudi infrastruktura okoli trgovine dobiva končno podobo. Dostop do trgovine s Šmartinske ceste je že urejen, potrebna je še zadnja preplastitev. Severno cesto med trgovino in sosednjim Mercatorjem pa nameravajo urediti med poletjem.

Kmalu bodo dokončan tudi navigacijski stolp, ki bo visok 48 metrov, na vrhu pa bo znak švedskega pohištvenega velikana. V trgovini bosta tudi restavracija in kavarna, kjer bodo ponujali značilno švedsko hrano in tradicionalne slovenske jedi. Prostora bo za 450 obiskovalcev.

Ikea Ljubljana BTC gradnja | Avtor: Marko Delbello Ocepek Marko Delbello Ocepek

 
Komentarjev 7
  • mulc1 19:06 05.maj 2020.

    Eto, pa bodo žabarji in papučarji lahko prišli do poceni razvalin, imenovanim pohištvo

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:08 05.maj 2020.

    [ Službo v prvi slovenski Ikei bo dobilo okoli 300 ljudi. ] Tako se dela v Ljubljani. To ni pravljica o kozjanskem runklu Sneguljčici in 4000 palčkih v MAGNA Steyr, medtem ko država sodeluje v kriminalnem plesu mask in ventilatorjev.