Slovenija
3168 ogledov

Video. Tako poškodovani človeški ribici zraste nova noga

zmajčki človeška ribica Postojnska jama
1/11
Postojnska jama
Po tem, ko dlje časa ni bilo slišati o človeških ribicah, ki so se pred tremi leti izlegle v Postojnski jami, so tu nove, razveseljive novice.

Pred tremi leti so v Postojnski jami praznovali, ko se je iz 64 jajčec človeških ribic izleglo kar 22 ličink. Izid, ki je presenetil mnoge, saj po statistikah znanstvenikov v naravi od več sto jajčec, kolikor jih predvidoma odloži samička v času življenja, odraslost dosežeta le dva zarodka. Za ličinke so razvili poseben podzemni laboratorij, kje so v skrbno nadzorovanih razmerah usmerjali in spremljali njihov razvoj. 

"Ličinke so namreč izjemno občutljive: pretijo jim različne okužbe, ki so lahko usodne. Bali smo se, kako bodo sprejemale hrano, kakšna bo njihova 'socializacija'. Globoko v podzemlju, daleč od oči javnosti, so številne skrbi terjale neprestano pripravljenost, ne glede na čas v dnevu. Ena napaka bi lahko pomenila izgubo vseh 22 dragocenih 'zmajčkov'. Še posebej težko nam je bilo, ko je kmalu po izleganju poginila prva ličinka. Vendar se lahko danes - po treh letih - pohvalimo, da tudi edina," pojasnjujejo v Postojnski jami. Vseh 21 mladičkov je zdravih in bodo kmalu prvič na ogled javnosti. 

Merjenje moči med mladički

"Dogajanje v akvarijih je bilo v zadnjih dveh letih zelo razburljivo, saj so mladički z odraščanjem začeli meriti moči. Po lanskem spopadu dveh juvenilov je eden utrpel grde poškodbe zadnje okončine. Poškodovanca smo takoj ločili, ga oskrbeli in spremljali 24 ur na dan. Pazili smo, da se rana ne bi okužila s plesnijo, kar bi ogrozilo njegovo življenje," povedo o dogajanju po "pretepu". Razmišljali so že o amputaciji, a se je zgodilo nepričakovano. Poškodovani del nogice je enostavno odpadel. 

Viktorju, kot so poimenovali zmajčka, je v letu in pol zrasla nova noga. Vse faze so skrbno beležili in fotografirali. Kako je namesto poškodovane nogice zrasla nova, si lahko ogledate v videoposnetku. 

"Čeprav je iz starejše literature poznano, da lahko človeška ribica regenerira okončine in tudi plavutno gubo repa, je kontinuirano spremljanje in fotografiranje regeneracije okončine juvenila omogočilo, da smo opisali morfologijo in časovni potek regeneracije, kar do sedaj še ni bilo narejeno. Gre torej za enega prvih kronoloških opisov tega izjemnega procesa pri tej skrivnostni prebivalki podzemnih voda Dinarskega krasa," poudarja dr. Lilijana Bizjak Mali iz Biotehniške fakultete.  

Ameriški biolog dr. Stanley Sessions postopek regeneracije opisuje kot "čarovnijo, ki je ljudje ne zmoremo""Človeške ribice lahko zelo preprosto aktivirajo svoje matične celice, dognanja povezana s tem pa so lahko zelo pomembna za medicino," je prepričan.

Edinstveni laboratorij po mnenju znanstvenikov postavlja nove mejnike pri vzpostavljanju optimalnih umetnih pogojev za uspešno gojenje proteusov, kar lahko v prihodnosti pomembno prispeva k ohranjanju te izjemne živalske vrste. Ekipo sestavljajo vodja laboratorija Katja Dolenc Batagelj, hišna biologa, zaposlena v Postojnski jami, Primož Gnezda in Katarina Kanduč ter dva zunanja biologa. Dr. Stanley Sessions iz newyorškega kolidža Hartwick in dr. Lilijana Bizjak Mali iz ljubljanske Biotehniške fakultete spremljata mladičke že od odlaganja jajčec v velikem razstavnem akvariju leta 2016 in sodelujeta s strokovnimi nasveti.

"Zanimivo je, da se Viktor sploh ni trudil zaceliti poškodovane noge, ampak se je je preprosto znebil," pa v šali dodaja jamski biolog Primož Gnezda. Še bolj zanimivo je, da je po letu in pol nova desna nogica popolnoma enakovredna levi. Viktor se že lepo opira nanjo in se sprehaja po svojem akvariju. Mladički, ki so ob izleganju merili le 1,7 centimetra, zdaj merijo že skoraj 12 centimetrov, zato postopoma začenjajo s selitvami v večje akvarije. 

zmajčki človeška ribica Postojnska jama | Avtor: Postojnska jama Postojnska jama

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.