Slovenija
4186 ogledov

Video: Zahtevno gorsko reševanje, tako so rešili mladega orjaka

Reševanje bika Gorska reševalna zveza Slovenije
Gorski reševalci so danes v naselju Davča v občini Železnik iz tolmuna uspešno rešili izmučenega in podhlajenega pobeglega bika. Žival, ki je tehtala 400 kilogramov, so iz vode rešili s pomočjo vrvne tehnike, jo dvignili na suho, preprečili še hujšo podhladitev in jo s tem ohranili pri življenju, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Mlad bik je od doma pobegnil ponoči, potem ko naj bi se spopadel z drugim bikom in podrl ogrado. Na poti mu je zdrsnilo in po strmi grapi je padel v tolmun. Lastnik ga je našel zjutraj in poklical na pomoč, center za obveščanje Kranj pa je tako aktiviral Gorsko reševalno službo (GRS) Škofja Loka, ki se je nemudoma odzvala na pomoč.

Izmučen in podhlajen bik se je iz hladne vode tolmuna poskušal rešiti tudi sam in v njej pred rešitvijo preživel kar nekaj časa. Gorski reševalci so ga kasneje s pomočjo vrvne tehnike dvignili na suho, preprečili še hujšo podhladitev in ga s tem ohranili pri življenju.

Reševanja se je udeležila tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je s seboj pripeljala posebno oprt za reševanje velikih živali. Posadka je bika počasi in previdno dvignila iz grape na bližnjo pot od koder ga je lastnik s traktorjem odpeljal na varno v domači hlev.

Bika so udeleženci današnjega reševanja poimenovali Srečko, saj je imel veliko srečo, da se je njegov potep končal tako srečno, so še sporočili iz zveze.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 00:21 13.maj 2023.

    ... ja, najprej so jo rešili, nato pa veselo zaklali , ... psihopati hinavski , nevem kje imajo smisel reševanja, če potem vseeno ubijajo rešence ?