Slovenija
29 ogledov

Vihar zaradi obveznega dopusta

Otrok Shutterstock
Očetovski dopust. Zagovorniki družine zagovarjajo svobodno izbiro. Enakost. Zagovornik enakosti opozarja na diskriminatorne delodajalce.

Strukturna diskriminacija, tudi zaradi starševstva, je zakoreninjena, sistem varstva pred diskriminacijo pa je tako očitno neučinkovit, da se delodajalci nanj lahko požvižgajo ali si upajo z diskriminacijo celo odkrito groziti,” se je na izjave Igorja Antauerja iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije odzval Boštjan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti. Antauer je dejal, da bo delodajalec verjetno, če ga bo starš res le obvestil o tem, kako bo koristil starševski dopust, počakal na njegovo prvo napako in mu dal odpoved oziroma bo to upošteval pri odločanju o tistih, ki jih bo odpustil.

Spomnimo, ministrstvo za družino predlaga, da bi en mesec plačanega starševskega oziroma porodniškega dopusta moral izkoristiti oče, mati pa bi bila lahko doma največ 11 mesecev.

Včeraj je Antauer pojasnil, da se je izjava nanašala na to, da zakon ne pravi, da se mora delavec uskladiti z delodajalcem in se vprašati, kaj njegova odsotnost pomeni za delovni proces. Čeprav se tudi mame ne posvetujejo z delodajalcem o zanositvi, pa Antauer meni, da “oče svojo odsotnost lahko prilagaja v dogovoru z delodajalcem”. Zdaj se po njegovih besedah očetje za očetovski dopust odločajo, ko lahko delajo na daljavo. Dodal je, da bi morala biti odločitev, kako si bosta razdelila starševski dopust, prepuščena staršem, ne da to predpisuje država, nov ukrep pa bo po njegovem mnenju povzročil le to, da bo en mesec starševskega dopusta ostal neizkoriščen.

Z njim se v tem strinjajo tudi drugi sogovorniki. Idejo, da se očetje vključujejo v skrb za otroka, močno podpirajo v Zavodu Iskreni.net, vendar pa menijo, da bi morala biti odločitev o delitvi starševskega dopusta prepuščena staršema, država pa ne bi smela posegati s prisilo.

Direktiva proti jemanju

Evropska direktiva res zahteva, da imajo moški in ženske del starševskega dopusta, ki je neprenosljiv, a hkrati tudi, da novi ukrepi ne smejo biti podlaga za zmanjševanje obstoječih pravic, pa je poudaril Tomaž Merše iz Družinske pobude. Če bi hoteli slediti direktivi, bi morali uvesti dodaten mesec starševskega dopusta za očete, zdaj pa ta direktiva sploh ne bo v celoti izpolnjena, je prepričan. Glede delodajalcev pa je dodal, da bi lahko ukrep pomenil “večjo enakopravnost v težavah”.

Z njim se nekako strinja zagovornik enakosti: “Veliko vprašanje je, ali bo zakonska ureditev starševskega dopusta sama po sebi res kaj bistveno prispevala k temu, da bodo očetje to pravico bolj izkoristili in s tem bolj razbremenili mame.” Dodal je, da bi ženske morda dobile več možnosti na trgu dela, moški pa bi prevzeli več tveganja zaradi starševstva.

Komentarjev 4
  • vili.manili 12:55 04.julij 2013.

    Pri tem zakonu gre za direktivo EU. Verjetno tudi tam nihče nima otrok po tvoji logiki.Sicer pa sem komentiral zgolj dejstvo, da desnici pri argumentaciji ni pomembno dejstvo, da se materam vzame en mesec temveč jih boli to, da ...prikaži več bodo sedaj morali biti očetje z otrokom, saj je po njihovem mnenju in v duhu patriarhata vzgoja otroka v domeni matere. V isti sapi pa pametujejo o družini, kot vrednoti, ki jo najbolj cenijo. Hinavščina do amena.

  • anonimni12 11:51 04.julij 2013.

    ze iz napisanega se vidi, da nimas otrok, ali pa nisi veliko casa prezivel z njimi. Poleg tega podpiras dejtvo, da drzava posega v druzino in jemlje partnerjema svobo pri odlocanju - ze sedaj namrec je lahko oce doma, ce ...prikaži več se tako partnerja dogovorita in za to ni treba ukaza drzave! Dejstvo je, da je zakon slab iz treh razlogov.1) mamicam jemlje en mesec2) otroku, ki je v prvem letu najbolj odvisen od mame in jo do 8 meseca celo dojema kot isto osebo kot je on, jemlje pravico do matere - kako z dojenjem?3) vsiljevanje drzave v prosto izbiro posameznika.

  • vili.manili 08:49 04.julij 2013.

    Tisti, ki so se pri referendumih najbolj sklicevali na družino sedaj na ves glas vpijejo, da oče pa že ne bo z otrokom. Dejansko nihče iz NSI na novinarski konferenci ni rekel, da je zakon slab, ker ženskam jemlje en ...prikaži več mesec porodniške, ampak jih je zmotilo to, da bi moral biti oče z otrokom. To pa že ne, če njih vprašaš. Po njihovo je oče tam zato, da froca zaplodi, potem pa vsake tolko babo premlati, sicer pa visi po vaških štarijah. Tako si "zagovorniki družin2 predstavljajo družino. Seveda je potem, ko se spove, vse v najlepšem redu.