Slovenija
1806 ogledov

"Za vikende in praznike so jih gozdovi polni"

Vožnja po gozdu
Tudi vas motijo motokrosisti v gozdu in gorah?

"Vse popoldneve, vikende in praznike so gozdovi polni motokrosistov," je ogorčen predlagatelj sprememb na Predlagam.vladi.si. "Še huje je v gorah. Na Krvavcu in Veliki planini, pa verjetno še kje, brezvestneži vsakodnevno popolnoma brez skrbi dirkajo z motornimi sanmi. Take anarhije, kot je sedaj, ni bilo nikoli. Še pred desetimi leti so policisti skupaj z inšpektorji izvajali usklajene akcije in kaznovali kršitelje." 

Pri ministrstvu za notranje zadeve, ki ga trenutno vodi Vesna Györkös Žnidar, razlagajo, da je nosilec urejanja vožnje z vozili v naravnem okolju je ministrstvo za okolje in prostor, področje pa je od leta 2014 urejeno v Zakonu o ohranjanju narave (ZON). Inšpekcijski nadzor izvajajo inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave in gozdarski, lovski, ribiški ter kmetijski inšpektorji, nekatera pooblastila pa so dana tudi policiji.

"Očitki, da je policistov premalo in se nimajo časa ukvarjati z nadzorom nad nedovoljeno vožnjo v naravnem okolju, niso utemeljeni," poudarjajo pri MNZ. "Policija je namreč skladno z določbami ZON leta 2015 obravnavala 448 kršitev, 387 jih je obravnavala leta 2016 in 463 leta 2017. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je obravnavala 28 kršitev, kar kaže na intenzivno delo policije tudi v zimskem času, ko kršitelji za vožnjo v naravnem okolju uporabljajo pretežno motorne sani."

Dodajajo, da policija v času zimskih šolskih počitnic že nekaj let daje pobudo inšpekcijskim službam za izvedbo skupnih nadzorov. "Ti se nato koordinirano izvajajo na območju celotne države, intenzivneje pa na območjih, ki so z vožnjo v naravi bolj obremenjena," razlagajo pri MNZ. V nadzoru med 19. februarjem in 4. marcem 2018 so policisti obravnavali 12 kršitev, 17. marca pa so med nadzorom nad širšim območjem Krvavca obravnavali dve kršitvi. 

Naknadne prijave težko obravnavajo

Poudarjajo, da navedeno policija izvaja kljub kadrovskemu primanjkljaju ter pomanjkanju nekaterih materialno tehničnih sredstev, na primer motornih sani, ki bi omogočala učinkovitejši nadzor in premike na odročnejša območja, ki jih za vožnjo uporabljajo kršitelji. "Niso namreč tako redki primeri, ko so policisti na posamezne kršitve opozorjeni s strani državljanov, ljubiteljev ali varuhov narave, različnih okoljevarstvenih organizacij idr. zainteresiranih," navajajo pri MNZ. "V jesenskem času so na podlagi takšne prijave in posredovanja video gradiva s spleta uspeli v okolici Ljubljane identificirati več oseb, ki so dalj časa izvajale nedovoljene vožnje z motokros motornimi kolesi."

Vožnja po gozdu | Avtor: Profimedia Profimedia

Naknadno poslane prijave, ko kršitve niso več v teku je sicer težje obravnavati, zato policija apelira na državljane, da prijavljajo kršitve takoj, ko jih zaznajo. "Enako dobrodošle so prijave tudi v primerih zaznanih načrtovanih oziroma vnaprej organiziranih voženj v naravnem okolju," še pravijo pri MNZ. "Gre za načrotvane vožnje s strani ponudnikov različnih motornih vozil pravnih ali fizičnih oseb."

dezurni@zurnal24.siN

 

Komentarjev 16
  • tomi67 15:22 27.april 2018.

    Kot gozdar malo bolje poznam to sceno. Policija se tu precej spreneveda. To pa zato, ker večina teh primitivnih divjakov na saneh, kros motorjih in štirikolesnikih sodi v lokalno podjetniško-politično "elito". In tem se policija ne bo zamerila. To so ...prikaži več isti modeli, ki jih pri nadzoru prometa spuščajo pijane skozi. Taki lokalni nedotakljivi "šerifi". In tudi nekaj policistov je med njimi. Vrana vrani ne izkljuje oči.

  • Avatar Leon
    Leon 10:34 27.april 2018.

    Vse to je nakladanje in odlaganje odgovornosti drug na drugega ! Obvestila policiji o vožnji s kros motorji na področju Pohorja ,ki so za povrh neregistrirana, policija zavrača kot pomanjkanje pristojnosti nadzora v naravnem okolju . Zakaj pa jih potem ...prikaži večm ne nadzirate na cestah ,ki vodijo na pobočja ? Menda ne mislite ,da padejo iz Lune naravnost v gozdove . Policija ne opravlja svojega poslanstva in vsi izgovori so neopravičeni .

  • jakec1575 10:31 27.april 2018.

    Razen komentarja, da moras biti ornk primitivec z mal IQja, da se gres te "sporte2 v naravi in nimas kancka spostovanja, do rastlinstva in zivalstva, kateremu smo vzeli ze cisto ves prostor pod soncem, nimam. Pac moras biti mentalni omejenec in kmetavzar.