Slovenija
188 ogledov

“Vila je test za vlado!”

“Riklijeva vila je test za slovensko vlado – ali je objekt nacionalno res tako p Žurnal24 main
Riklijeva vila. Mark Oman čaka na državni denar za obnovo. V vili bosta restavraciji in stanovanje.

V naslednjih dneh Mark Oman, lastnik oziroma zakoniti zastopnik Riklijeve vile, pričakuje odgovor kulturnega ministrstva na to, ali bo dobil denar za obnovo razpadajoče vile ob Blejskem jezeru.

Zakoniti zastopnik

Oman mlajši. Mark Oman (43) se je rodil v Avstraliji, kjer preživi polovico leta, polovico pa v Sloveniji v blejski graščini Grimšče.

Je lastnik podjetje Orbal Marketing Services, ki se ukvarja z marketingom in oglaševanjem.

Po očetu Nicholasu Omanu (ta ni bil v Sloveniji od leta 1997, tu bi mu sodili zaradi utaje davkov, pred štirimi leti pa je bil v Avstraliji zaradi pedofilije obsojen na šest let zapora) je zakoniti zastopnik za omenjeno graščino in Riklijevo vilo.

Kot pravi, ima z očetom redne stike, sicer pa o njem javno ne želi govoriti.

V začetku februarja se je že drugič prijavil na razpis, in sicer za 200 tisoč evrov za gradbena in sto tisoč evrov za restavratorska dela. “Na razpisu pred tremi leti je moja vloga pristala na okoli 90. mestu, na rezervnem seznamu, čeprav sem izpolnjeval razpisne pogoje.

Nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti je celo izjavil, da dokler bom lastnik vile, ne bom zanjo od ministrstva dobil niti evra,”
je pred dnevi za Žurnal povedal Mark Oman.

Če denarja tudi tokrat ne bo dobil, Riklijeva vila (pravzaprav ne gre za vilo, pač pa za enega od Riklijevih zdraviliških objektov, Riklijevi vili sta bili Mon Repos in Mon Plaisure, op. p.) tudi po 18 letih, odkar jo je kupil njegov oče Nicholas Oman, še ne bo dočakala obnove.

Objekt na izjemni lokaciji je ena od očitnejših blejskih sramot. Oman bo, če mu ne bo uspelo v drugem poskusu, poskusil še tretjič. “Sam lahko zagotovim polovico od enega milijona evrov, kolikor bo stala prenova, ki bi jo končal v enem letu in pol,” je pojasnil Mark Oman in dodal: “Me je pa oče resno opozoril, da na koncu ne bom dobil ničesar.”

Država naj sprejme zakon
Na kulturnem ministrstvu so pojasnili, da bodo rezultati razpisa objavljeni predvidoma do 15. maja. “V interesu ministrstva je obnova vseh ogroženih kulturnih spomenikov, vendar je to mogoče izvesti le skozi javne razpise v sklopu vsakokratnih razpoložljivih sredstev,” so zapisali.

Oman o prodaji Riklijeve vile ne premišljuje. “V njej nameravam urediti eno restavracijo zaprtega in eno odprtega tipa ter prostor za seminarje in stanovanje zase. O ureditvi nočnega kluba pa se še nisem odločil,” je dejal.

Zavlačevanje z obnovo jezi blejskega župana Janeza Fajfarja. “Kot sem obveščen, je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pri svojih zahtevah zelo popustil, saj mora Oman restavrirati le sprednjo fasado, vse drugo pa lahko poruši. Zato ne vidim nobene ovire za začetek obnove,” je poudaril župan, ki upa, da bodo v Sloveniji sprejeli zakon, ki bo omogočil, da bodo “lahko pri takih podrtijah, ki so pomembni kulturni spomeniki, ali razlastili lastnika ali pa mu zaračunali”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.