Slovenija
34 ogledov

Vila Rafut naprodaj

Vila Rafut še vedno sameva in deli usodo s podobno zanemarjenim parkom, ki bi bi Žurnal24 main
Znamenita hiša. Sestavni del regionalne dediščine žalostno propada.

“Tudi mi bi lahko začeli graditi, se zadolžili za 1,5 milijona evrov, potem pa hodili od vrat do vrat prosit za denar. Bedaki smo bili, da tega nismo naredili. Morali bi tvegati, tako da je to delno tudi moja krivda,” je včeraj povedal Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC Sazu), ki je do nedavnega upravljal z vilo Rafut, znamenito hišo goriškega arhitekta Antona Laščaka.

Ostal pred vrati
Zaklenjeno. Pred dnevi si je želel znamenito vilo med obiskom Gorice ogledati tudi slavni in kontroverzni italijanski umetnostni zgodovinar in kritik Vittorio Sgarbi, a so ga ustavila zaklenjena vrata, ki vodijo v park.

Denar romal v Koper
Obnovitvena dela bi morala biti namreč končana lani spomladi, a se je zataknilo. Več kot polovica za to rezerviranega denarja je romala v Koper za reševanje finančne krize Univerze na Primorskem.

Nekdanja ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je že januarja 2008 na pročelju vile Rafut odkrila obeležje za njeno temeljito obnovo. Država naj bi za obnovo Laščakove hiše, kjer naj bi na 800 kvadratnih metrih površin zaživele znanstvenoraziskovalne vsebine Univerze v Novi Gorici, centra Emuni in novogoriške postaje ZRC Sazu, namenila dva milijona evrov.

Streha pa pušča
Ker je nova ekipa na ministrstvu ugotovila, da bi bil strošek obnove za načrtovani program previsok, je pravico upravljanja z objektom vrnila ministrstvu, ki ga namerava prodati, saj ga ne potrebuje. Luthar je opozoril tudi na to, da je gradbeno dovoljenja, za katerega pridobitev so vložili več kot sto tisoč evrov, poteklo 17. decembra, in da streha vile pušča, tako da je dragocena kulturna dediščina po vsakem nalivu bolj poškodovana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.