Slovenija
30 ogledov

Vile naj obnovijo tajkuni

Vila Bartolomei v Solkanu, kjer ima svoje prostore Goriški muzej, ni najlepša, j Žurnal24 main
Pri založbi Tržaški tisk je pred kratkim izšla knjiga z naslovom Kultura vile na Vipavskem in Goriškem od 16. do 18. stoletja. Novinar Paljk predlaga, da naj jih obnovijo kar tajkuni.

Na podlagi diplomske naloge, za katero je leta 1997 prejela Prešernovo nagrado, jo je napisala umetnostna zgodovinarka Helena Seražin. Za nadgradnjo diplomske naloge se je avtorica odločila, ker v slovenski umetnostnozgodovinski stroki terminologija o posameznih oblikah plemiške arhitekture ni najbolje razjasnjena. ˝Ljudje poimenujejo z imenom grad gradove, dvorce, vile, graščine in palače, ločimo pa več tipov te arhitekture,˝ je poudarila na predstavitvi knjige v Gorici.

 
 

Za obnovo propadajočih vil bi lahko naredili tako imenovani tajkuni.

Jurij Paljk, zamejski novinar

 
Pojasnila je tudi, da imajo vile na Primorskem, ki so nastale pod vplivom sosednje dežele Beneške, v slovenski kulturni dediščini pomembno mesto, saj jih drugod po Sloveniji ni. ˝Plemiči so vile uporabljali kot poletne rezidence, kamor so se hodili zabavat in uživat,˝ je še povedala in dodala, da jo boli, ker imajo ljudje, ki danes živijo v teh vilah, malo smisla za ohranjanje kulturne dediščine. Novinar Jurij Paljk je v zvezi s tem izrazil prepričanje, da bi lahko za obnovo teh objektov veliko naredili tajkuni, ki so na Slovenskem trenutno zelo aktualni, saj gre za bogataše, ki spadajo v take objekte.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.