Slovenija
193 ogledov

Vile še ni v evidenci

Vila Rajka Hrvatiča Suzana Kos
Davek. Nepremičninam, vrednim nad milijon evrov, ga bodo odmerili konec avgusta.

"Za obe stavbi (Sončna pot 24 in Kampolin 113) smo oba lastnika pozvali k vpisu v kataster stavb, s katerim pridobimo tudi vse potrebne podatke za vpis stavbe v register nepremičnin. Za obe stavbi je bil poziv lastnikoma vročen 25. aprila, vpis v geodetske evidence pa morata izvesti do 25. julija," so nam povedali na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs).

Ta, kot smo razkrili aprila, nekaterih luksuznih vil v Portorožu sploh ni vključila v množični popis nepremičnin. Tako na primer domovanje poslovneža Rajka Hrvatiča v popisu ovrednotenih objektov še kar ne obstaja, vrednost parcele pa je po oceni geodetov skromnih 17 tisočakov.

Primorski poslovnež sicer po naših informacijah vilo prodaja; v enem od nepremičninskih prodajnih katalogov smo se namreč na lastne oči pred dnevi prepričali, da ji je postavil ceno 15 milijonov evrov, nato pa jo znižal na devet milijonov.

Drugi prestižni objekt, o katerem smo pisali, je vila Danila Daneua, predsednika turistično-gostinske zbornice, ki je bila ocenjena na borih 38 tisočakov.

Podlaga za davek

Geodetsko vrednotenje nepremičnin bo podlaga za odmero posebnega protikriznega davka na nepremično premoženje. Dajatev bodo plačevale pravne in fizične osebe, ki imajo v Sloveniji v lasti nepremično premoženje v skupni vrednosti več kot milijon evrov.

Vila Rajka Hrvatiča | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Novi davek bo davčna uprava prvič odmerila predvidoma konec avgusta ali v začetku septembra. Zakon predvideva dve davčni stopnji: 0,5-odstotno za vrednosti nepremičnin od enega do dveh milijonov evrov in enoodstotno za višje vrednosti. Prvih šest mesecev bo obdavčitev polovico nižja kot v letih 2013–2014, nato pa naj bi se ta začasna dajatev iztekla.

Na Gursu so glede konkretnih primerov vil v Portorožu pojasnili, da bodo lastnika, če svojih obveznosti do konca julija ne bosta izvedla, prijavili geodetskemu inšpektorju, geodetska uprava pa lahko poskrbi, da ta izdela elaborat za vpis v kataster stavb na stroške lastnika.

Komentarjev 2
  • Lavdan 13:47 17.junij 2012.

    Za vsako barako so postavili ceno na konkretne objekte pa po kakšnem naročilu pozabili.

  • speris 23:24 16.junij 2012.

    To je vse maslo Klavdij-a Mally-a