Slovenija
19 ogledov

Vina bo manj, a bo dobro

Vinograd Žurnal24 main
Na za trto boljših legah letos slaba letina, na slabših pa ravno obratno.

"Veliko težav je v mladih vinogradih, starih od enega do treh let, tam, kjer so vinogradniki na trtah pustili več grozdja, kot bi bilo treba, ter na lapornatih tleh," je povzel posledice suše v vinogradništvu Jože Simončič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Novo mesto. Podobno – da je največ težav na dvignjenem terenu in lapornatih tleh – je ocenila tudi Mojca Mavrič Štrukelj iz KGZ Nova Gorica.

Ob tem grozdje tudi hitro zori, zato bodo trgatve zelo kmalu, je dodal Simončič. Na sámo kakovost grozdja za zdaj, kot pravi, suša ni vplivala toliko kot na količino. "Na legah, ki sicer niso ekstremno dobre, je dobro, na boljših, izpostavljeni pa slabše," je še pojasnil. "Ta trenutek še lahko upamo, da bo kakovost dobra," se je strinjala tudi Mavrič Štrukljeva in dodala, da bo grozdja vseeno povsod manj.

Dobra bodo rdeča vina

Vinogradniki lahko pričakujejo približno toliko oziroma nekaj manj grozdja kot leta 2003. Vendar pa je bila takrat kakovost vina dobra, je potrdil tudi vinogradnik Miha Batič: "Bila je ena najboljših letin." Čeprav ima njegova družina vinograde v najbolj prizadeti Vipavski dolini, s sušo težav pravzaprav nimajo, nanj je bolj vplivala zmrzal in dvakratna toča. Pojasnil je, da vinogradov niso gnojili že 20 let, zato so bile trte prisiljene narediti globlje in bolj razvejane korenine, zato so zdaj odpornejše.

V Posavju so trte v solidni kondiciji, pridelka pa bo za od deset do 15 odstotkov manj, je povedal vinogradnik Zdravko Mastnak. Tudi pri njih je dozorevanje hitro, zato se bodo trgatve za penine začele že prihodnji teden. V Brdih so grozdje za penine že trgali, pa je povedal vinogradnik Edbin Erzetič. Bolj kot vročina je trtam škodil veter, pričakuje pa za več kot polovico grozdja manj. Erzetič meni, da bo "letošnja letina v prid rdečih sort", Batič dodaja, da tistih vin, na katera pozabiš za 20 let in so nato še boljša. Slabše bo pri belih, svežih vinih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.