Slovenija
64 ogledov

Vinogradniki pred finančnim zlomom

Žurnal24 main
Ormoški vinogradniki in vodstvo tamkajšnje kmetijske zadruge so predstavili svojo plat medalje v sporu z največjo štajersko vinsko kletjo P&F Jeruzalem Ormož.

Po njihovem prepričanju jim vinska klet še vedno dolguje del denarja za predlansko letino. Okoli 200.000 evrov, ki si jih je vinar vzel kot odškodnino, bodo zdaj terjali po pravni poti.

Vinogradniki in zadruga že nekaj časa ormoški kleti grozijo s protestnim shodom, ker naj bi jim ta še vedno dolgovala za predlansko grozdje in večino denarja za lanski pridelek. V podjetju P&F Jeruzalem za zaplete krivijo Kmetijsko zadrugo Ormož, s katero so leta 2009 sklenili 15-letno pogodbo o dobavi grozdja, a se ta pogodbenih obveznosti ne drži, zato so si obračunali odškodnino.

Poskusili bodo z mediacijo

Neuspešen je bil tudi ponedeljkov poskus dogovora z lastnikom ormoško-ljutomerskega podjetja Vladimirjem Puklavcem, edino, o čemer se jim je uspelo dogovoriti, je to, da bodo nesporazum najprej poskušali rešiti z mediacijo. Predvidoma že prihodnji teden naj bi po besedah direktorja Kmetijske zadruge Ormož Franca Kocipra prvič skupaj sedli pravni zastopniki vpletenih strani. Odgovora na to, kako bodo pred letošnjo trgatvijo ravnali vinogradniki, če dogovora ne bo, za zdaj ne želijo dati.

P&F Jeruzalem Ormož ima blokirane račune

Kociper in predsednik ormoške zadruge Miroslav Kosi sta na današnji novinarski konferenci izjave direktorja kleti Mitje Herge o neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti označila kot enostranske, saj je bil že ob sklenitvi pogodbe določen petletni prehodni rok, ob tem pa sta bili leti 2009 in 2010 vremensko zelo neugodni. Leta 2011 je bila pogodba izpolnjena skoraj v celoti, pozneje pa so se težave začele pojavljati tudi zaradi zamud pri plačilu vinogradnikom.

"Neresnične so tudi njegove trditve glede izplačil in zadrževanja denarja s strani zadruge. Vsako nakazilo smo naslednji delovni dan v enakem deležu, kot je bilo nakazano zadrugi, nakazali vinogradnikom. Še več, za obveznosti je zadruga najemala tudi kredite in vinogradnikom omogočila za več kot 350.000 evrov zaščitnih sredstev in drugega materiala, da so sploh lahko pridelali kakovostno grozdje," je poudaril Kociper.

V ormoški zadrugi so prepričani, da gre tudi pri očitkih o njihovih blokiranih računih za ceneno preusmerjanje pozornosti od dejanskih vzrokov težav, saj da ima tudi podjetje P&F Jeruzalem Ormož neprekinjeno blokirane račune več kot 90 dni.

Težave jih peljejo v finančni zlom

Vinogradnike, ki jih prek zadruge grozdje prodaja okoli 300, bodo v prihodnjih dneh obiskali predstavniki zadruge, ki bodo poskušali zbrati dejanske podatke o količinah ter jih seznanili z možnostmi in načinih nadaljnjega sodelovanja. Na podlagi zbranih podatkov se bodo po Kociprovih besedah odločali o nadaljnjem sodelovanju z ormoško kletjo.

Da tudi pridelovalci za zdaj ne vidijo izhoda iz težav, ki jih pelje v finančni zlom, je potrdil tudi vinogradnik iz Koga Bogomir Luci. Zagotovil je, da bodo brez dvoma pripravili protestni shod, če se bo izkazalo, da drugače ne bodo dobili denarja za svoje grozdje.

"Vodilni v ormoški kleti se očitno ne zavedajo, da so njihovo zapoznelo plačevanje grozdja in čedalje slabše bonitetne ocene marsikaterega vinogradnika pripeljali do težke odločitve, kaj naj naredi s svojim pridelkom. Naj začne sam kletariti, naj še naprej dobavlja grozdje ali pa preprosto poseka vinograd, ker je izgubil živce že zaradi groženj z višjimi davki," je dejal Luci, ki je prepričan, da je podjetje P&F Jeruzalem zadrugo naredilo za dežurnega krivca.

Komentarjev 1
  • Pepe007 15:26 13.marec 2014.

    Jasno je, da so dobavljene količine nižje, saj vsak pridelovalec rabi denar. Kdor je mogel, je prodal vsaj nekaj drugam in ne kleti, ki zamuja s plačilom za več kot 2 leti. Dobro je znano, koliko so upniki poplačani v ...prikaži več primeru stečaja.Zanimivo, da so prvo leto po prevzemu kleti, hodili predstavniki kleti okrog do kmetov in jih nagovarjali, da zasadijo dodatne površine. Kako leto zatem pa še manjših količin niso sposobni plačati. Strašni poslovneži. Mitja Herga je bil najprej enolog, kmalu zatem pa je postal dovolj usposobljen, da vodi celo klet. Zanimivo ampak očitno ne preveč uspešno...