Slovenija
49 ogledov

Vinska letina bo povprečna

Trgatev se bo zaradi zakasnitve začela nekoliko pozneje, v prvi polovici septemb Žurnal24 main
Po primorskih in kraških vinskih kleteh napovedujejo, da se letos obeta povprečna vinska letina.

Trgatev se bo predvidoma začela v prvi polovici septembra, saj je toplo in suho poletno vreme "nadoknadilo" zakasnitev zaradi deževne in hladne pomladi.

Na Vipavskem bolezni
V vipavskem Agroindu pričakujejo, da bodo podobno kot lani odkupili okrog sedem milijonov kilogramov grozdja predvsem belih in 40 odstotkov rdečih sort. Količine naj bi bile nekoliko nižje od tistih pred leti, je povedal direktor Agroinda Jožko Ambrožič. Razlogi so opuščanje vinogradništva in krčenje vinogradov ter nižje odkupne cene v zadnjih letih.

"Pridelava grozdja je bila v letošnjem letu zelo zahtevna, saj so trte pestile številne bolezni, od peronospore do oidija," je še poudaril Ambrožič. Direktor vipavske vinske kleti je še povedal, da so zaloge vina v kleti primerne letnemu času in da bodo lahko odkupili vse ponujeno grozdje brez bojazni, da mošta in kasneje vina ne bi imeli kje uskladiščiti.

Drugače pa je med manjšimi vinogradniki na Vipavskem, saj pri marsikaterem vinogradniku ob letošnji trgatvi kleti ne bodo še prazne, je povedal vinogradnik Branko Tomažič. Večji zasebni vinogradniki se ob tem pritožujejo nad dampinškim uvozom vin iz tujine in se sprašujejo, kaj delajo inšpekcijske službe.

V Goriških Brdih za zdaj zadovoljni
Kot je povedala enologinja iz briške vinske kleti Zdenka Blaškovič, so tudi v Goriških Brdih zaenkrat zadovoljni nad letošnjo letino. "Zaenkrat ni bilo ne suše ne toče, grozdje lepo zori, pričakujemo le manjšo zakasnitev začetka trgatve," je dejala. V Vinski kleti Goriška Brda bodo predvidoma odkupili okoli 10 milijonov kilogramov grozdja, kljub nekoliko večjim zalogam vina v kleti pa odkup za vse ponujene količine grozdja ne bo vprašljiv.

Tudi na Krasu pričakujejo neko povprečno letino grozdja. Po besedah direktorja Vinakras Sežana Marjana Colje imajo v kleteh okrog pol milijona litrov vina, kar je načrtovana zaloga za leto in pol. "Pričakujemo, da bodo naši kooperanti v vinsko klet pripeljali od milijona do 1,1 milijona kilogramov grozdja," je dejal Colja. Trgatev naj bi se pričela teden dni kasneje, letina pa je, kot se trenutno kaže, kvalitetna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.