Slovenija
42 ogledov

Vipava in Ljubjanica prestopili bregove

(Foto: Špela Mohorič) Žurnal24 main
Reka Vipava poplavlja v srednjem toku, do večera pa naj bi začela poplavljati tudi v spodnjem toku. Poplavlja tudi Ljubljanica. V večernih urah je možno povišano plimovanje morja.

Reka Vipava poplavlja v srednjem toku, do večera pa naj bi začela poplavljati tudi v spodnjem toku. Poplave naj bi se predvidoma pojavile na območju vsakoletnih poplav. Poplavlja tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Do večera bodo pretoki rek povečini ustaljeni, ponekod bodo malo upadli.

V sredo se pričakuje poplavljanje reke Vipave v srednjem in spodnjem toku. V Vipavski dolini bodo poplavljena območja nekoliko širšega obsega od vsakoletnih poplav. Postopno naj bi naraščale tudi Ljubljanica, Kolpa, Reka in Krka.

"Zaradi padavin in odjuge se sneg močno tali, zato so danes ponoči narasle reke po vsej državi. Najbolj sta narasli reka Vipava in Ljubljanica, ki že poplavljata na območjih vsakoletnih poplav. Močneje je narasla tudi reka Kolpa, ki lahko čez dan poplavi ob svoji strugi vse do Metlike, a v manjšem obsegu," je zjutraj za zurnal24.si povedal hidrološki prognostik Janez Polajnar iz Agencije RS za okolje (Arso).  

Povečani pretoki, jutri še izlivanja
Po Polajnarjevih besedah so se močno povečali tudi pretoki rek na severovzhodu Slovenije in na Goričkem, narasla je predvsem reka Krka. A ker se je v tem delu države sneg že večinoma stalil in je tudi manj padavin, naj večjih razlivanj ne bi bilo.

"Več težav lahko po napovedih pričakujemo danes in jutri na območju zahodne Slovenije, predvsem v Vipavski dolini. Vipava bo namreč čez dan začela poplavljati tudi v srednjem in spodnjem toku, a za zdaj kaže, da na območjih vsakoletnih poplav. V tem času se bodo vse do četrtka dvigale tudi gladine na kraških poljih dolenjskega in notranjskega krasa, zato pričakujemo, da bo jutri in v četrtek naraščala Krka v svojem spodnjem toku," je še povedal Polajnar.

Septembrskega scenarija ne bo
Našo bralko je zanimalo, kaj lahko ob trenutnih napovedih pričakujejo prebivalci ob Gradaščici na Viču v Ljubljani. Polajnar pomirja, da za zdaj razlivanj Gradaščice ne predvidevajo in da se septembrski scenarij obsežnih poplav ne bo ponovil. Ob tem še dodaja, da previdnost do četrtka ne bo odveč.

Nižji deli obale pod vodo
Sinoči je zaradi povišanega plimovanja morje že poplavilo nižje dele obale, del vozišča, potniški pomol in plažo pri hotelu Piran, poplavilo je tudi del Ukmarjevega trga v Kopru. Danes zvečer med 22.00 in 1.00 in jutri dopoldne med 9.00 in 11.00 je tudi možno povišano plimovanje morja.

Po napovedih naj bi dež danes sicer čez dan slabel. Ponoči in jutri pa bodo padavine spet nekoliko pogostejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.