Slovenija
33 ogledov

Vipava in Ljubljanica še vedno visoki

Vipava se je zdaj že vrnila v strugo.  (Foto: bralka Mojca) Žurnal24 main
Nekatere reke po državi imajo pretoke preko opozorilnih vrednosti, sicer se pretoki umirjajo in bodo pričeli upadati. Na Vipavskem so ponoči imeli težave z vodo, ki je vdirala v kletne prostore in garaže.

Zaradi deževja v zadnjih dneh so narasle reke po državi. Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arsa) imajo pretoke preko opozorilnih vrednosti še vedno reke Vipava, Ljubljanica in Ljubija in poplavljajo na območjih pogostejših poplav. Reka Vipava v zgornjem in srednjem toku že upada, v spodnjem toku pa se pretok počasi umirja. Ljubljanica ima ustaljen pretok. Krka in Sava v spodnjem toku bosta v torek še zmerno naraščali. Pretoki drugih rek po Sloveniji se počasi umirjajo in bodo do noči začeli počasi upadati.

Ponoči že težave

V okolici Ajdovščine so gasilci ponoči že morali posredovati. Nekaj po 3. uri je v naselju Gaberje meteorna voda zalila kletne prostore in garažo stanovanjske hiše. Čez uro in pol so ajdovski gasilci pomagali črpati vodo tudi v naselju Dolga Poljana, kjer je ravno tako zalilo kletne prostore in garažo. V Budanjah pa je voda zalila hram. 

Do večera bo dež ponehal

Danes bo oblačno in deževno. Meja sneženja se bo dopoldne spustila do nadmorske višine okoli 1.200 metrov, v alpskih dolinah lahko tudi nižje. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Temperature bodo od 7 do 12, v alpskih dolinah okoli 4, ob morju do 16 stopinj Celzija. Ponoči se bo postopno zjasnilo, veter bo polegel.

V sredo bo delno jasno, več oblačnosti bo le v severnih krajih. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.