Slovenija
11490 ogledov

Prva zdravnica v državi je okužena

Zdenka Čebašek Travnik Anže Petkovšek
Predsednica zdravniške zbornice je bila pozitivna na test za covid-19, pravi naš vir. Na zbornici so se zavili v molk.

Pridobili smo informacijo, da je Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, okužena z virusom covid-19. O tem naj bi bili njeni sodelavci na zbornici obveščeni šele v petek. Čebašek Travnikova se je sicer pretekle dni udeležila več sestankov, še pravi naš vir, ki želi ostati neimenovan. 

Da se v zdravniških krogih zbornice šušlja o tem, da z vodstvom nekaj ni v redu, so nam namignili tudi drugi sogovorniki. 

Ali je prva zdravnica v državi res okužena, smo seveda želeli preveriti neposredno na zbornici.

V ponedeljek so potrdili, da je predsednica zbornice dr. Zdenka Čebašek - Travnik v petek, 9. oktobra, po 13. uri po telefonu izvedela, da sta oba s soprogom pozitivna na testu za SARS-CoV-2. Na testiranje sta bila napotena v četrtek, ko je soprog zaznal slabo počutje. Predsednica je ta dan zapustila zbornico malo po 12. uri in je v petek delala od doma, saj je ostala v samoizolaciji že ob čakanju na rezultat. Zelo verjeten vir okužbe za soproga je žarišče na ortopedski kliniki, kjer je zaposlen. Poudariti želimo, da sta se oba držala vseh priporočil za preprečevanje prenosa koronavirusa tako v službi kot v javnih prostorih.

Predsednica je po prvem zbiranju informacij okoli 14. ure obvestila vse vodje zborničnih oddelkov, ti pa naprej vse zaposlene. Posredovala je tudi vsa dostopna navodila oziroma priporočila NIJZ, kako ravnati v primeru, če bi pri sebi opazili znake okužbe. Podpredsednik prim. Dean Klančič je med vikendom opravil telefonske pogovore z vsemi vodji oddelkov in služb. Po podatkih, ki jih imamo od danes popoldne, nihče od zaposlenih nima znakov okužbe. Ker ima večina zaposlenih možnost za delo od doma, se bo temu prilagodilo dejavnost zbornice.

Vsi zaposleni na zbornici in vodstvo ves čas upoštevajo vsa navodila NIJZ za zaščito pred okužbo, to je nošenje mask, razkuževanje rok in zagotavljanje potrebne distance. Prav tako na zbornici dosledno izvajamo vse ukrepe, ki veljajo za obiskovalce – obvezno nošenje mask ves čas zadrževanja na zbornici, medosebna razdalja in razkuževanje; razkužila so na voljo ob vhodih, ob vstopih v dvigala, pred vsako učilnico in dvorano ter v skupnih prostorih. 

Dodajamo še, da je bila predsednica v četrtek zjutraj na sestanku na ministrstvu za zdravje, kjer so ji izmerili temperaturo, ki je bila normalna, tako kot njeno počutje. Rezultat testa je sama sporočila osebam, s katerimi je bila v stiku prejšnji teden. 

Glede na to, da mora ostati v samoizolaciji, bo predsednica svoje delo opravljala od doma, sestankov se bo udeleževala preko spletnih povezav, v prostorih zbornice pa jo bo nadomeščal podpredsednik prim. Dean Klančič.

Zdenka Čebašek Travnik Slovenija Zdravje "Zdravnike je strah zaradi novega virusa"

Njen naslednji mandat ni samoumeven

Čebašek Travnikovo sicer v kratkem čaka boj za nov mandat na čelu zbornice, ki jo vodi od leta 2017. Svojo kandidaturo pa je že napovedala tudi Bojana Beović, infektologinja in vodja svetovalne skupine v boju proti covid-19 v okviru ministrstva za zdravje. Beovićeva je sicer kandidaturo vložila že februarja. Vložila pa jo je tudi družinska zdravnica Tanja Petkovič, ki prihaja iz sindikata Praktik.um. Rok za zbiranje prijav se zaključi v prihodnjih dneh.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 22:19 11.oktober 2020.

    Za porast vseh okužb v zadnjem mesecu so glavni krivci ranocelniki in kahlšibarce po bolnicah,pol pa od nas hočjo ne vem kakšne ukrepe??Zarad mene lahko vse bolnice zaprejo sej tko ne delajo nč druzga,kukr,da se z bacilčkom ukvarjajo,vse ostalo jih ...prikaži večih pa boli k............

  • Skipi 21:27 11.oktober 2020.

    Za njo se pa sploh ne bi čudil.

  • Kulski 19:50 11.oktober 2020.

    Ha ha. Manjka še tisto, kar meče pravo luč na celotno zadevo. Najprej je bila okužba na ortopedski kliniki, ustrezne službe pa so zelo pozno reagirale. Zato niti ne vemo, koliko je zares okuženih zdravstvenih delavcev. Njen mož Travnik je ...prikaži večje namreč kirurg ortoped na ortopedski kliniki in on je virus prenesel na soprogo. To je pravzaprav večja škoda za zdravstvo. Zbornico lahko vodiš preko interneta, operirati pa ne moreš.