Slovenija
47 ogledov

Virant: Ali Janković blefira, ali pa trguje

Poslanci so soglasno sprejeli dopolnilo SLS, po katerem bodo tisti, ki državne p Žurnal24 main
Bo Zoranu Jankoviću uspelo dobiti še dva potrebna glasova za izvolitev? Nekateri strankarski veljaki, tudi Gregor Virant, menijo, da Janković ali "blefira" ali pa je prišlo do trgovanja z glasovi. "Če vlada lahko nastane le s kupljenima glasovoma, se vsem slabo piše," pravi nekdanji poslanec Franco Juri.

Vprašanje današnjega dne je, ali bo kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću na tajnem glasovanju uspelo zbrati potrebnih 46 glasov poslancev. Glede na podporo DeSUS-a, SD in Pozitivne Slovenije ima v žepu že 44 glasov. Za izvolitev mu tako manjkata samo še dva.

Janković je sicer v torek zatrjeval, da ima dovolj glasov za izvolitev, zato so se v javnosti začela ugibanja, kdo bosta tista dva pucka.

Tako poslanca narodnih manjšin kot stranke NSi, SDS, SLS in Državljanska lista Gregorja Viranta so zavrnile možnost, da bi dva glasova prišla iz njihovih vrst.

Ali Janković blefira?

Predsednik DZ in prvak Liste Virant Gregor Virant ocenjuje, da gre za očitno diskrepanco med javnimi izjavami predsednikov strank, vodij poslanskih skupin in tudi poslancev, ki kažejo na to, da ima Janković zagotovljenih le 44 glasov podpore, in na drugi strani izjavami Jankovića, da ima zagotovljenih 46 oz. celo 48 glasov.

"Gre za neko očitno netransparentnost," v izjavi ocenjuje Virant. Po njegovih besedah kandidat za mandatarja ali "blefira" ali pa je prišlo do trgovanja s poslanskimi glasovi, kar bi bilo po njegovi oceni skrajno zavržno.

Poslanec SDS Dragutin Mate ocenjuje, da mandatarja danes ne bomo dobili. Po njegovem mnenju ni možno, da bi kdo v SDS glasoval drugače, kot je sklep stranke, saj so stranka z zelo "homogeno poslansko skupino, njihovo stališče pa je izredno jasno".

Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, "izhajajoč iz preteklih izkušenj" z Jankovićem ocenjuje, da slednji z napovedjo, da ima 46 glasov, "blefira". Potrditev Jankovića pa bi po mnenju Tonina pomenila, da nekateri ne držijo besede.

Proti-Jankovićeva fronta

"Občutek imam, da je nastala široka proti-Jankovićeva fronta; od Spodnje Kungote do Washingtona ..." je na Twitterju zapisal nekdanji poslanec Zaresa Franco Juri.

"Danes se bo Roberto Battelli vzdržal, ker noče biti 'jeziček na tehtnici' in tako bo morda dejansko 'jeziček na tehtnici'. V dogovoru z JJ?" se je še vprašal Juri in kasneje dodal: "Grem pa stavit, da bosta 'jezička na tehtnici' opravila svoje delo državotvorno, če bo kandidat za mandatarja Janez Janša. Tako to je ..."

Koliko stane poslanski glas?

Juri se je dotaknil tudi namigovanj v medijih, da bi lahko bila manjkajoča glasova tudi kupljena: "Je pa tudi res, da če vlada lahko nastane le s kupljenima glasovoma, se vsem slabo piše." In koliko naj bi stal en poslanski glas?

Po mnenju nekdanjega poslanca SNS Zmaga Jelinčiča naj bi bil glas vreden med 35 in 50 tisoč evri. "Kdo bo uspešnejši pri nabiranju glasov? Kljub vsemu bo morda kdo glasoval po prepričanju," je ob tem še dejal Jelinčič za Finance.

Prav tako nekdanji samostojni poslanec Andrej Magajna je za isti časnik dejal, da ni nujno, da je v igri denar, "lahko so tudi grožnje, tako kot pri meni".

"Najprej poskušajo zlepa, recimo s kakšnimi funkcijami, denar je zdaj le malo preveč tvegana zadeva. Če pa bo v igri, bo šlo za astronomske vsote, ker smo na tem, da bo končno konec tranzicijske levice. Prebežnike zagotovo lovijo, računam na to, da bo med njimi tudi kateri iz DeSUS-a, kjer je razkol hud, in tudi iz Virantove stranke."

Da se je pri Pucku govorilo marsikaj, pa je dejal nekdanji poslanec LDS Tone Anderlič. Poleg obljub o pomoči in službah so bile tudi grožnje, "češ to in to se ti bo zgodilo, imaš posojilo, take, precej nizke. Po mojem je najdejavnejši pri tem Janša, uspešnejši pa utegne biti Janković".

Komentarjev 19
  • 1111 15:46 15.januar 2012.

    Virant ne blefira, Virant ima ljudi za norca...

  • Žurnalček 11:57 12.januar 2012.

    Tebi je zelo lahko odgovarjati. Tisti se je ubil zaradi Kangelce iz MB in ne zaradi nobenega Ljubljančana. Sam ti al ne čitaš , al pa noćeš prećitano razumeti !

  • Žurnalček 11:53 12.januar 2012.

    Bateli se igra z Italijansko manjšino. Niso poslanci narodnostnih manjšin v parlamentu zato da bodo krojili in se šli politikanstvo, ampak da se borijo za čimbolj ugoden položaj svoje manjšine. Italijani , kaj bi radi, da se sfajtamo ! Verjetno ...prikaži več ne , ampak po delovanju vašega poslanca, smo temu zelo blizu !