Slovenija
17 ogledov

Virant: Če bodo testi slabi, je smiselna pomoč

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Virant je prepričan, da bo v primeru slabih rezultatov stresnih testov bank najbolje zaprositi za evropsko pomoč. Ekonomist: S takimi izjavami si zvišujemo ceno zadolževanja.

Če bodo stresni testi pokazali, da je v bankah nastala bistveno večja finančna luknja, kot so doslej ocenjevali, bo smiselno in najprimerneje, da vlada zaprosi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, je pred današnjim kolegijem koalicijskih partneric pri premierki Alenki Bratušek ocenil prvak DL Gregor Virant.

Najceneje in najprimerneje

Če bodo stresni testi pokazali bistveno večjo luknjo v bankah, bo zaprosilo za posojilo iz ESM po Virantovem mnenju najcenejša in tudi najprimernejša možnost. Tako po njegovih besedah lahko pridemo do posojila po nizki obrestni meri in do temeljitega nadzora nad procesom sanacije bank, ki se bo "verjetno končala z njihovo prodajo".

Ni pa želel Virant danes špekulirati o številkah, pri katerih bi bilo po njegovem mnenju smiselno zaprositi za posojilo iz ESM.

Damjan: Se je Virantu zmešalo?

Ekonomist Jože P. Damjan opozarja na nespametnost in škodljivost takih izjav. Kot je zapisal v svojem blogu, "Virant ni kdorsibodi, pač pa minister v vladi in predsednik koalicijske stranke, katerega besede tuji mediji in mednarodni finančni analitiki pozorno spremljajo in na tej osnovi oblikujejo svoja pričakovanja."

Spomnil je na podobno nepremišljeno izjavo nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše pred enim letom. Takrat je z govorom o možnosti bankrota Slovenije "povzročil preplah na finančnih trgih ter enkrat za vselej dvignil ceno zadolževanja".  Podobno bi po njegovem mnenju utegnile Virantove izjave sprožiti plaz špekulacij o morebitni skorajšnji prošnji za pomoč Slovenije, kar bi ceno zadolževanja še dvignilo. "In s tem Slovenijo de facto prisililo v prošnjo za pomoč."

Dodaja, da tudi v primeru, da stresni testi ne pokažejo tako dramatično slabe situacije v bankah, da jih slovenska država ne bi uspela sama dokapitalizirati, bi predhodne špekulacije na finančnih trgih v obdobju do konca novembra, ko naj bi bile znane ocene stres testov, utegnile tako močno podražiti ceno zadolževanja za slovensko državo, da bi Slovenija ne glede na izid stresnih testov bila dejansko prisiljena zaprositi za finančno pomoč.

Jože P. Damjan zaključuje, da je še vedno možno, da se prošnji za pomoč izognemo, "zato bi bilo smiselno, da politiki nehajo po nepotrebnem vrteti jezik in sprožati špekulacije".

Bratuškova: Pomoči ne potrebujemo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je znova izrazila pričakovanje, da Slovenija ne bo zaprosila za program pomoči. "Zelo intenzivno nadaljujemo z ukrepi," je dejala. Proračun za leto 2014, s katerim se bo v torek seznanil DZ, je po njenem mnenju dobro pripravljen, in rebalansa kljub možnosti zahtev po dodatnih popravkih iz Bruslja ne pričakuje. "To so špekulacije," zavrača tovrstna ugibanja.

Enako meni glede namigov, da bo Slovenija prisiljena zaprositi za program pomoči. Kot ocenjuje, gospodarske razmere v državi niso dobre, so pa manj slabe kot v prvem trimesečju letos. Kolikšna bodo sredstva, potrebna za sanacijo bank, noče ugibati. "Počakajmo na rezultate skrbnega pregleda in stresnih testov," je dejala, nato pa bo potrebno poiskati "najboljšo in najcenejšo rešitev za državljane".

Komentarjev 14
  • dragec 11:56 08.oktober 2013.

    Kako se mu bo zmešalo po interpelaciji???????'

  • ennanova 09:31 08.oktober 2013.

    Smrt empirični evalvaciji, svoboda uravnoteženi mastrubaciji!Ste se vprašali, kako je sploh mogoče, da arhitekti slovenske nočne more, ki so neposredno odgovorni za stanje v državi, kljub popolnoma jasni odgovornosti danes dobivajo v medijih prostor za razprave o možnem izhodu ...prikaži več iz krize in načinu reševanja države? Ali so naši mediji popolnoma zblazneli? Verjetno bo držalo …http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/1224-smrt-empiricni-evalvaciji-svoboda-uravnotezeni-mastrubaciji

  • privat 08:17 08.oktober 2013.

    Gospodje kar vi napadajte g. Viranta...samo ON je edina oblika izhoda iz te krize!! Treba mu je pustiti dokler gospod še hoče rešiti to skurupirano,drago, nerentabilno zapufano pokradeno državo! Gremo Virant...prvo zmanjšat štev. občin...kje so rezultati???