Slovenija
21 ogledov

Virant dol, Pahor gor. Do kod?

Zaradi Virantovega amaterizma lahko Janša izgubi mandatarstvo.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Afera z Virantovim nadomestilom in presenetljivo Pahorjevo okrevanje sta v nekaj dneh povsem spremenila predvolilna pričakovanja. Špekulirajmo.

Kam se bodo obrnili volivci, ki jih je Virant razočaral? Marsikateri morda k prenovljenemu Pahorju. Ne bo presenečenje, če se zgodi, kar se je še pred nekaj dnevi zdelo znanstvena fantastika: Pahor se lahko prebije na tretje, Virant pa zdrsne na četrto mesto v javnomnenjskih raziskavah.

A tu zgodbe nemara še ni konec. Če bo Pahor zdržal in ga bo Virant še naprej amatersko lomil, se lahko takšen trend nadaljuje. Lahko se ponovi razmerje, kakršnega smo zaznavali pred dobrim mesecem, ko se je zdelo, da Janša kljub relativni zmagi ne bi mogel sestaviti koalicije, na drugi strani pa bi imeli Janković, Pahor in Erjavec skupaj več kot polovico glasov. Ja, če Virant kolapsira, bi lahko največ škode utrpel Janša.

Špekulirajmo še naprej. Pahor ima še nekaj prostora za vzpon. Del volivcev lahko vzroke za neučinkovitost njegove vlade pripiše koalicijskim partnerjem in pomisli: "Pahor si zasluži še eno priložnost." Po drugi strani pa je pred Jankovićem vrsta na pol odgovorjenih vprašanj, zlasti o prekupčevanju z zemljišči, selitvi družinskega kapitala na Ciper, o (sicer zakonitem, a nesimpatičnem) izogibanju davkom, predkazenskem postopku ... Selitev volivcev od Jankovića (nazaj) k Pahorju ni nemogoča.

Kje so torej meje? Lahko Pahor prehiti celo Jankovića?

Komentarjev 10
  • Žurnalček 14:28 23.november 2011.

    Do zmage , do zmage. Kako sploh svojem intelektu lahko dovolite primerjati ga z jj.

  • jaki 19:49 15.november 2011.

    Ma, Ćarapan nima take podpore, kakršno mu napovedujete, pa še spominja me na mućak!

  • privat 19:22 15.november 2011.

    špekulirajte vi kolikor hočete...nikoli slabših kandidatov ni bilo...samo na koncu bo zmagal Janša...Kaj ni to že dogovorjeno??' no vseeno je res boljši od teh kandidatov!!!Na koncu zakaj sploh trošit za volitve ,če lahko kar ukoraka Janša....Pahorju dober državni posel z ...prikaži več isto plačo ,...in tako za druge ...