Slovenija
22 ogledov

Virant dregnil v interese kapitala

Afere so zamajale privatizacijo in urejanje razmer v pravosodju.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kakšne so vsebinske posledice Virantove in Jankovićeve afere?

Recimo, da bodo obveljale zdajšnje napovedi, po katerih podpora Jankoviću ne bo bistveno upadla, Virant pa se bo moral krepko boriti za tretje mesto.

Janković je torej na istem, kot je bil pred aferama, Virant pa bo bistveno težje uveljavljal cilje, po katerih se razlikuje od drugih strank. Tudi če bo v vladi, bodisi Janševi bodisi Jankovićevi, bo  šibkejši, kot je kazalo še pred nekaj dnevi.

In kateri so ti cilji? Spomnimo: Virant se je zavzemal za veliko radikalnejšo privatizacijo kot drugi, predvsem je zagovarjal popolno prodajo NLB, več pozornosti kot druge stranke pa je namenil urejanju razmer v pravosodju.

Kdo je torej največ profitiral od naštetih predvolilnih afer? Pomislimo takole: komu najbolj paše, da ostane NLB v pomembni domači lasti in posluje po starem, sodni postopki pa trajajo na prvi stopnji več kot šest mesecev – na toliko jih namreč namerava skrajšati Virant. Splošen odgovor je takšen: drugorazrednemu domačemu kapitalu.

Seveda ne moremo trditi, da so aferi zakuhali lobisti in podjetniki, ki hodijo po robu. Da je bila afera z grosupeljsko hišo zgolj pesek v oči, ki je zameglil pogled na celotno sliko. Da je bilo poznavalcem že od začetka jasno, da afere Jankoviću ne morejo odvzeti prav dosti podpore, Virantu pa lahko.

Dejstvo pa je, da je (drugorazredni) domači kapital že dokazal, da zna preživeti tako z levico kot z Janšo, ne znajde pa se brez domačih bank in v učinkovitem pravosodju.

Komentarjev 3
  • zdrej 15:34 24.november 2011.

    Zakaj pa ne omenjate ta najnovejše afere - Zoran dolžnik???

  • mirko 12:47 23.november 2011.

    Do sedaj še nobenega v NLBju in KBMu niso kazensko ovadili za dajanje tajkunskih kreditov. Prav vsak laik bi znal napisat obtožnico proti tem ljudem, saj so kredit dali na podlagi obljube kreditojemalca, ker takrat še ni bil formalno lastnik ...prikaži več delnic. Na podlagi obljube dati kredit, je protizakonito in proti vsemi bančnimi pravili poslovanja. Naša sodna veja oblasti pa NIČ!!!

  • Votko 10:47 23.november 2011.

    Pri g. Virantu mi ni všeč njegov način razmišljanja kako se bo država umaknila iz gospodarstva ker potem bodo lastiki ki bodo kupili še zadnja podjetja ki nekaj veljajo dobiček prelivali v svoje države in ni zagotovila kako bodo končali ...prikaži več vsi tisti ki danes delajo v teh družbah . Ob enem pa se tu tudi konča socialna DRŽAVA . Prav tako g Virant ni novi obraz je vedno bil del SDS-a samo s to razliko da ni imel članske iskaznice te stranke. Na koncu je to le pomoč JJ da bo lažje prišel na čelo države.