Slovenija
18 ogledov

"Virant in načelnost zelo oddaljena pojma"

Janez Janša po volitvah Saša Despot
Premier Janez Janša je v intervjuju za Planet Siol.net obračunaval s predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom in namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rokom Praprotnikom.

"Če imate v koaliciji Gregorja Viranta, opozicije ne potrebujete," pravi Janša za Viranta, ki ga je po objavi poročila protikorupcijske komisije prvi pozval, naj odstopi. Janša meni, da gre za namensko rušenje vlade in ne za načelno držo: "Načelnost in gospod Virant sta v tem primeru zelo oddaljena pojma."

Pri Državljanski listi se na te besede ne nameravajo odzvati – vse bodo sporočili jutri po sestanku sveta stranke.

"Praprotnik je zardeval"

"Kot tendenciozen novinar brez profesionalnih standardov ni izpolnjeval osnovnega pogoja kredibilnosti za imenovanje na to funkcijo. Nekdanji predsednik ga je predlagal, levičarska koalicija pa ga je v parlamentu potrdila izključno zaradi njegovih "zaslug" pri blatenju političnih tekmecev," pa je Janša dejal za namestnika predsednika KPK Roka Praprotnika. Dejal je, da naj bi Praprotnik širil informacije o poročilu že pred dobrim mesecem in da ne bi bil presenečen, če je poročilo pred objavo šlo nekomu v "zunanjo potrditev".

KPK je Janša vprašal tudi o tem, "ali so že odkrili človeka, ki iz komisije sproti in tendenciozno obvešča časopis Dnevnik o tem, kaj naj bi se dogajalo z mojimi posojili oziroma posojili moje žene". "Praprotnik je zardeval, Klemenčič pa hitel zatrjevati, da to ne prihaja od članov komisije, in s tem posredno zvračal krivdo na zaposlene."

Očitki na račun KPK

Očitki na račun KPK pa se niso končali le pri Praprotniku. Kot pravi, so grobo kršili njegovo pravico do odziva na osnutek poročila. Očita jim, da so mu namenoma preprečili to možnost, saj bi moralo biti poročilo potem objavljeno z njegovimi pojasnili. 

Predsedniku komisije Goranu Klemenčiču in Praprotniku očita, da sta kršila lasten poslovnik, njuno ravnanje pa, da ustreza definiciji korupcije. Janša meni, da komisija ni obravnavala enako vseh predsednikov parlamentarnih strank in da je "bila glavna tarča že vnaprej izbrana".

Prav nič podobnosti z Jankovićem

Premier je prepričan, da gre pri njem in Zoranu Jankoviću za popolnoma različna primera: "Pri gospodu Jankoviću so obravnavali in seštevali nakazila nad sto tisoč evrov, pri meni pa so zahtevali odrezke od položnic za 9 evrov izpred šestih let ter avtorske pogodbe iz let 1992 in 1994."

"Odstop župana mestne občine ne pomeni nič za stabilnost v državi, razpad vlade pa potegne Slovenijo v vrtinec politične nestabilnosti, upada bonitetnih ocen, porasta pribitkov na obveznice in s tem podražitev našega življenja na vseh področjih," pravi Janša in dodaja, da čas objave poročila ni bil izbran naključno.

Komentarjev 36
  • ennanova 21:11 11.januar 2013.

    Čas ogorčenjaDanes preprosto ni več časa za sprenevedanje. Stvari so jasne: ali se postavimo ZA pravičnost in svobodo,http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/726-cas-ogorcenja

  • gec 15:02 11.januar 2013.

    majer,tebi je načelnost tujka...

  • gec 15:00 11.januar 2013.

    majer,teb tud tablete več nepomagajo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!