Slovenija
8 ogledov

Virant, Janša in Janković z naskokom

Soočenje na POP TV Anže Petkovšek
Najnovejša javnomnenjska raziskava največ možnosti za zmago na prihajajočih predčasnih volitvah pripisuje trem kandidatom, ki so v zadnjih tednih v ospredju.

Lista Gregorja Viranta, SDS in Jankovićeva Pozitivna Slovenija z naskokom vodijo pred ostalimi strankami. Na vprašanje, katero od strank bi volili, če bi bile jutri volitve, se je v Delovi anketi 18,8 odstotka vprašanih opredelilo za Listo Gregorja Viranta, 17,7 odstotka za SDS in 15,2 odstotka za Pozitivno Slovenijo.

Prvi trojici sledi SD s 5,4 odstotka glasov. Je pa tokratno presenečenje stranka, ki je na petem mestu. S 3,4 odstotka glasov vprašanih je to Stranka mladih Slovenije – Zeleni Slovenije. Sledijo jim DeSUS z 2,9 odstotka, NSi in TRS z 2,1 odstotka, SNS z 1,7 odstotka, LDS z 1,5 odstotka, SLS z 1,2 odstotka, Zares z 0,2 odstotka in Gibanje za Slovenijo z 0,1 odstotka.

Nobene od navedenih strank ne bi volilo 1,2 odstotka vprašanih, 6,3 odstotka pa se jih volitev ne namerava udeležiti. Odločitve, koga bi volili, pa še ni sprejelo 20,4 odstotka vprašanih.

Neopredeljenim najbližje Virant

Neopredeljene volivce so vprašali, katera od strank jim je najbližja. Tudi tukaj se vrstni red prvih treh ni spremenil. Virantova lista je dobila 20,8 odstotka glasov, SDS 18,6 odstotka in Pozitivna Slovenija 16,5 odstotka.

Po izračunu, ki upošteva samo opredeljene glasove, kaže, da bi parlamentarni prag uspelo prestopiti šestim strankam. Lista Gregorja Viranta bi dobila 26 odstotkov, SDS 24 odstotkov, Pozitivna Slovenija 21 odstotkov in SD 8 odstotkov. S 4 odstotki bi v parlament prišli še SMS – Zeleni in DeSUS.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 06:39 13.november 2011.

    Dol z eldeesarsko golaznijo! Dol z eldeesarskimi kriminalci!