Slovenija
29 ogledov

Virant: Ker smo ukrepali, ni škode

Gregor Virant Saša Despot
Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da tako v državnem zboru kot na notranjem ministrstvu ne ravnajo dovolj skrbno z osebnimi podatki.

Iz urada informacijskega pooblaščenca so sporočili, da v inšpekcijskem nadzoru niso mogli ugotoviti niti vzroka za izginule podpise pod referendumsko pobudo o zakonu slabi banki niti tega, ali so podpisi izginili namenoma. Je pa pooblaščenec med drugim ugotovil, da tako v državnem zboru (DZ) kot tudi na notranjem ministrstvu ne ravnajo dovolj skrbno z dokumentacijo z osebnimi podatki zaupne narave.

Zato so v DZ to takoj ustrezno uredili na sistemski ravni, je zapisal predsednik DZ Gregor Virant. Po njegovi oceni je ključna sklepna ugotovitev, da je  doslej sodelovanje med obema organoma temeljilo na medsebojnem zaupanju, "ki pa se je tokrat, žal, izkazalo kot nezadostno oziroma pomanjkljivo z vidika zavarovanja osebnih podatkov".

"Dejstvo je, da škoda prav zaradi hitre reakcije DZ ni nastala," piše predsednik DZ. Opozarja pa, da je v praksi zelo težko zagotavljati popolno sledljivost pretoka osebnih podatkov.

Virant: Prijava prišla iz političnih krogov

Virant je sicer na današnji okrogli mizi Društva za ustavno pravo komentiral tudi preiksavo pristnosti podpisov poslancev Pozitivne Slovenije pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu. Kot je povedal, nima nobenega dokaza, da je kdo pritiskal na policijo, a je kljub temu prepričan, da je prijava morala priti iz političnih krogov.

Policija izginule podpise še preučuje

Primera izginulih podpisov so se sicer poleg informacijskega pooblaščenca lotili tudi na policiji in v upravni inšpekciji, ki deluje pod okriljem ministrstva za pravosodje in javno upravo. Policija preiskave še ni končala.

 

 

Komentarjev 11
  • feferon 11:37 12.december 2012.

    A dej nehi no. Kaj ti je šele zdaj potegnal? Vpraši koalicijskega bossa on ve vse, še tisto, česar ne želiš, da ve o tebi.

  • dragec 10:20 12.december 2012.

    Virant: "Prijava prišla iz političnih krogov - strankarske skupine SDS"

  • Žurnalček 09:44 12.december 2012.

    Kdaj boš ti dojel , da smo dolžni 44 miljard € .