Slovenija
11 ogledov

Virant: "Modro je poslušati starejše"

Gregor Virant Saša Despot
Predsednik DZ Gregor Virant je ob današnjem srečanju poslancev in predstavnikov upokojencev poudaril, da je modro poslušati starejše, ter da se bodo poslanci s predstavniki upokojencev odslej srečevali vsako leto.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant vidi pomen današnjega srečanja v tem, da poslanci slišijo predstavnike starejše generacije. "Za to imamo najmanj dva dobra razloga: eden je ta, da zveza društev upokojencev predstavlja velik in pomemben del civilne družbe, drugi pa, da se v družbi spodobi in je modro, da mlajši poslušajo starejše," je po srečanju pojasnil za STA.

Po oceni predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateje Kožuh Novak današnje srečanje pomeni "začetek dialoga s predstavniki ljudi v državnem zboru". "Tako da bomo vsi skupaj zastavili državo, ki bo prijazna do vseh in ne le do manjšine kot zdaj," je dejala za STA. Kot je pojasnila, so se v zvezi odločili, da se bodo pogovarjali z vsakim posameznim poslancem. "Menimo namreč, da je strankokracija presegla svoje dostojne mere," je dodala.

Po besedah Ane Kranjc z Univerze za tretje življenjsko obdobje je treba ljudem v tretjem življenjskem obdobju omogočiti prost dostop do izobraževanja. "To bi bila pot, da ne bomo cokla mladim," je menila v svojem prispevku na srečanju. Poleg izobraževanja pa je izpostavila tudi pomen dostopa do občasnih del. Po opozorilu Alda Ternovca iz Zdusa je nujno razvijati oblike pomoči na domu. Pa tudi v domovih za starejše bi bilo treba po njegovih besedah spremeniti način dela. Dom za starejše bi moral biti po njegovih besedah "dom, kjer človek aktivno deluje".

Ana Ostrman je poslancem predstavila projekt Zdusa Starejši za starejše, v okviru katerega obiskujejo starejše nad 69 let in v primeru potrebe po pomoči o tem obvestijo pristojne službe, v njem pa sodeluje več kot 3300 prostovoljcev. Boris Bregant pa je v svojem prispevku o projektu Aktivno državljanstvo poudaril: "Nismo generacija, ki le negoduje, pač pa želi sodelovati v iskanju ustreznih rešitev."

Komentarjev 1
  • 1111 15:23 03.oktober 2012.

    najmodreje je ne poslušat preViranta! ...baraba kot je, slovesnki narod samo v pogubo vodi!