Slovenija
22 ogledov

Virant ne bi trpel plagiatorke Bratuškove

Gregor Virant, državni zbor Saša Despot
Dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno, je koalicijska usklajevanja komentiral prvak DL Gregor Virant. Po njegovih besedah morebitni koalicijski partnerji vendarle zbližujejo stališča glede slabe banke in holdinga. Če je Bratuškova prepisovala, po njegovem zanjo ni prostora v politiki. V javnosti kroži vse več imen potencialnih ministrov.

Danes pogajanj med strankami morebitne nove koalicije ni bilo na sporedu, vseeno pa so se po poročanju spletnega Dela pozno popoldan sestali predsedniki štirih strank, ki naj bi v prihodnje sestavile vlado. Na sestanku naj bi uskladili končno besedilo koalicijske pogodbe.

Gregor Virant iz DL je sicer danes v DZ v izjavi za medije ponovil, da je za stranko ključno izvajanje in ohranitev tako zakona o državnem holdingu kot zakona o slabi banki. Če stroka ali praksa pokažeta, da so potrebni kakšni popravki, se bodo ti naredili, je dejal, sicer pa se zakona izvajata tako, kot sta bila sprejeta. Na vprašanje, ali so torej v SD na tem področju popustili, je Virant pojasnil, da je to, kdo je popustil, vse "stvar interpretacije". Po njegovem mnenju so sicer v razmerah, ko se vsi "zelo dobro" zavedajo, da je sanacija bank nujen in prioriteten projekt politike.

Zakon predvideva različne instrumente za sanacijo bank in te bo treba uporabiti po strokovni presoji, je dodal Virant. Glede ocene SD, da je državni holding "kraja stoletja", pa meni, da "teh velikih in težkih besed" ne bo več. Vsi se namreč strinjajo, da je treba nadaljevati zgodbo s holdingom in centralizirati sistem upravljanja državnega premoženja, ki mora biti upravljano čim bolj kompetentno. "Holding je rešitev za to," je poudaril Virant.

Kot je še dejal, so sicer SD prepričali s tem, da se zakon popravi na način, da se premoženje iz državne lastnine ne prenaša na holding, ampak holding ostane zgolj upravljalec tega premoženja. S tem se po Virantovih besedah izognejo tudi dvomu o ustavnosti zakona, ki so ga izrazili nekateri pravni strokovnjaki.

Virant spregovoril tudi o plagiatorstvu

"Če se izkaže, da je nekdo plagiator, potem zanj ni prostora v politiki," pa je Virant odgovoril na vprašanje, povezano z domnevnim plagiatorstvom pri magistrski nalogi mandatarke za sestavo nove vlade Alenke Bratušek. Kot je dodal, pa to lahko ugotovi zgolj pristojni organ fakultete, ki je ta naziv tudi podelila. Spomnil je, da mora vsak politik, ki se mu "nekaj takega zgodi", odstopiti.

Koalicijska usklajevanja sicer za danes niso predvidena, so še dopoldne zagotavljali v PS, saj da bodo stranke danes vsaka zase "prečistile" pogajalska izhodišča, pregledale dosežke dosedanjih dogovorov ter ugotovile, katera vprašanja so odprta. Pogovori se bodo predvidoma nadaljevali v četrtek, partnerice pa naj bi bile že v pričakovanju čistopisa koalicijske pogodbe. Neuradno naj bi PS pripadlo pet ministrstev, SD in DL po tri, DeSUS pa dve.

Odločitev SD bo znana v soboto

Konferenca SD bo o vstopu v novo koalicijo sklepala v soboto. Če bo odločitev na konferenci pozitivna, pa bodo v torek na predsedstvu sprejemali odločitev o podpori koalicijski pogodbi, je danes dejal predsednik SD Igor Lukšič. V torek se bodo predvidoma sestali tudi izvršni odbor in svet DeSUS ter člani sveta DL. Organi PS pa bodo o sklepanju koalicijske pogodbe in drugih vsebinah, povezanih z oblikovanjem vlade, predvidoma odločali sredi prihodnjega tedna.

V SD, DL in DeSUS so bili sicer danes dopoldne redkobesedni, a po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se že danes dobili prvaki strank potencialne koalicije. Danes popoldne naj bi se sestala tudi pogajalska skupina DL.

Potencialne partnerice čaka še določitev kandidatov za ministre. Neuradno naj bi se že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev v vladi, SD in DL po trije resorji, DeSUS pa dva resorja.

Špekulacije o imenih

V javnosti je zaokrožilo tudi že več imen za potencialne ministrske kandidate, pri čemer naj bi imeli največ težav z iskanjem primernega kandidata za finančnega ministra. Po pisanju spletnih Financ naj bi si v Pozitivni Sloveniji na tem mestu želeli Aljošo Tomaža, v SD pa nekdanjega prvega moža Soda Tomaža Kuntariča. Robert Golob pa je za medij zanikal, da bo postal gospodarski minister, čeprav se je podpredsednik PS v zadnjih dneh velikokrat pojavljal kot verjeten kandidat za to funkcijo.

Gregor Virant iz DL naj bi bil minister za notranje zadeve in javno upravo, njegov strankarski kolega Senko Pličanič pa bi lahko prevzel pravosodje. Prvak SD Igor Lukšič naj bi sedel na stolček šolskega ministra, Karl Erjavec iz DeSUS pa bi ostal minister za zunanje zadeve.

Med možnimi imeni, ki že dvigujejo prah, sta Melita Župevc in Miran Gajšek iz PS. Prva naj bi postala obrambna ministrica, drugi, ki je trenutno vodja oddelka za urejanje prostora v MOL pod vodstvom župana Zorana Jankovića, pa minister, pristojen za infrastrukturo.

Komentarjev 14
  • mumbly 00:11 07.marec 2013.

    Melita, vojaška ministrica? Odlično. Ker je dobrega srca in ve kaj je strah, bi vsem vojakom kupila vibratorje, da bi se ti tresli namesto njih. :))

  • Alpin 20:54 06.marec 2013.

    Melita Župevc ministrica za obrambo??? Lepo vas prosim.. grem stavit, da ne ve niti koliko dni je trajala naša osamosvojitvena vojna in koliko koles ima patria! Je pa res, da ima frizuro, kot da bi nosila čelado od tankista.

  • Alpin 20:50 06.marec 2013.

    Če je pa zate Melita Župevc lepa, potem si ti najbrž slep :-(