Slovenija
50 ogledov

Virant: "Neodgovorno, da Janša ne potegne nobene poteze"

slovenija 19.05.2010 Janez Jansa predsednik SDS, intervju, portret; foto:Sasa De Saša Despot
Predsednik vlade Janez Janša se bo odzval v začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper KPK. Na spletni strani SDS zapisali, da se ne obračajo po vetru. Virant obsoja Janševo neodzivnost, SDS pravi, da koalicijo ruši Virant.

Predsednik DZ in DL Gregor Virant meni, da je neodgovorno in nedržavotvorno, da premier Janez Janša ne potegne nobene poteze. "S tem ko bi potegnil državotvorno potezo, bi pokazal, koliko ima rad Slovenijo. Vidi, da mu koalicija razpada, in njegova edina možnost je bodisi odstop bodisi glasovanje o zaupnici," je povedal.

V SDS so na spletnem omrežju Twitter v odzivu na Virantove besede zapisali, da se "koalicija ni kar sama razpustila". Po njihovem mnenju jo Virant ruši na enak način, kot je Gregor Golobič rušil vlado Boruta Pahorja.

Dan D v sredo?

Rok, ki ga je Državljanska lista postavila Janši, da odstopi, sicer bo zapustila koalicijo, se izteče v torek. Dan zatem pa se bo sestal svet DL in takrat bo po Virantovih besedah "padla odločitev".

Odziv Janše po pritožbi zoper KPK

Sicer se bo Janša na aktualna dnevnopolitična dogajanja predvidoma odzval v začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) na upravno sodišče.

Danes premier normalno opravlja svojo delo in posvete s partnerji v Evropski uniji glede večletnega proračuna (finančnega okvira) unije za obdobje od leta 2014 do 2020, ki ga bo Evropski svet najverjetneje sprejemal v začetku naslednjega meseca, so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

"Ne obračamo plašča po vetru"

Na svoji spletni strani so zapisali: "Na potezi ni SDS, ampak so na potezi tisti, ki v kritičnem času za Slovenijo najavljajo rušenje koalicije in vlade. Njih sprašujte, ali bodo s svojim destruktivnim in za državo škodljivim početjem nadaljevali ali pa se bodo vendarle zatekli k razumu."

Poudarili so, da sta se SDS in njen predsednik v preteklih dneh sproti odzivala na nova dogajanja. "Nismo pa se odzivali na ponavljanje stališč, ker za to ni nobene potrebe. Predsednik SDS Janez Janša, vodja poslanske skupine Jože Tanko, podpredsednik Zvonko Černač in predsednik Sveta SDS France Cukjati so po zadnji seji Sveta predstavili jasna in konkretna stališča stranke do aktualnega dogajanja. SDS svojih stališč ne spreminja čez noč in ne obrača plašča po vetru. "

Dodali so: "To, kar se dogaja danes in se bo dogajalo v prihodnjih tednih, je Svet SDS predvidel že med razpravo na svoji zadnji seji. Scenarij z glavnim izvajalcem na površini Gregorjem Virantom se je pripravljal od sredine decembra in je popolnoma predvidljiv. Naj predsednik državnega zbora pove, zakaj je predsedniku KPK  Klemenčiču protizakonito toleriral štirimesečno zamudo pri oddaji letnega poročila in zakaj poslancev ni seznanil z zahtevami tožilstva na to temo."

SD, DL, Desus in SLS za predčasne volitve

Prvaki strank SD, DL, Desus in SLS so se v včerajšnji oddaji Pogledi Slovenije znova zavzeli za predčasne volitve, saj da je čas za očiščenje. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa vztraja, da predčasne volitve niso najboljša rešitev in dodaja, da bi bilo bolje, da bi bil predlagan nov mandatar.

V DL, SLS in Desusu so bili kritični do odzivov SDS na njihove pozive k odstopu premiera Janeza Janše. Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da se mu zdi nekorektno, da jih SDS "postavlja v vlogo krivca" in da ne more pristajati na to, da bi pod prisilo ne bi smel upoštevati institucije pravne države za obstoj koalicije.

"Pozivi so le prozoren manever"

Janša je za četrtkovo številko Demokracije povedal, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, "prozoren manever". "Trik je naslednji: najprej ponižati SDS in jo hkrati potisniti v položaj, ko oslabljena še naprej prevzema nase največje nezadovoljstvo zaradi potrebnih protikriznih in reformnih ukrepov," je dejal. Dodal je, da bi v DL, SLS in Desus vladali, "ceno pa naj plačuje SDS".

Dodal je še, da so ga klicali ljudje z vsega sveta in se zanimali za drugo plat medalje, "ljudem, s katerimi smo se vse leto skupaj borili v koaliciji in so me pred enim letom sami prosili, naj kljub vsemu sestavim vlado, pa se to ni zdelo potrebno".

V tem času naj bi sicer potekali tudi pogovori o oblikovanju nove politične koalicije, a v strankah tega uradno ne potrjujejo.

Komentarjev 69
  • Pepe1 03:47 22.januar 2013.

    SDS se ne obrača po vetru ampak po sodri,ker probajo podreti vse ovire za njihovega VELIKEGA VODJE,ker je sam ena velika reva in pošilja butce kot je TA NKO,ki velikokrat neve kaj govori.Veliki vodja ni samo lažnivec je še zelo ...prikaži več antipatičem in ne priljubljen,ko ga gledam ko hodi uje tak kot kašen ster ameriški kavboj

  • Scott 16:52 21.januar 2013.

    Pa kaj ima ta virant za govoriti?Sloveniji naj pove kaj je imel s šoltesom in Fourejem.?

  • privat 10:50 20.januar 2013.

    nekoč mi je dejal prijazni Italjanski policaj...Italija ni mafijska država, Slovenija je!! Pa nisem razumel ..kako da ni Italija mafijska država?? Zdaj razumem po 20 ih letih pojem besed ,ki ga je poznavalec razmer v politiki izrekel...Ne razumem pa te ...prikaži več butaste EU skupnosti ,da pusti in podpira indirektno ali direktno z raznimi projekti taka dejanja...