Slovenija
76 ogledov

Virant predsednik parlamenta

Ustanovna seja DZ
1/26
Saša Despot
Novi predsednik parlamenta je Gregor Virant. Podprlo ga je 52 poslancev. Ko bo oblikovana nova vlada, je pripravljen odstopiti. Janković pa pravi: "Mogoče se oblikuje nova koalicija, ki bo oblikovala vlado."

Gregor Virant je novi predsednik parlamenta. V zahvali je znova poudaril, da je pripravljen odstopiti, ko bo sestavljena koalicija in bo jasno, kateri stranki pripada mesto predsednika parlamenta.

"Zjutraj sem si želel le, da bi bil izvoljen predsednik parlamenta, zato smo sprva podprli Pahorja. A prišlo je do blokade med SD in Pozitivno Slovenijo," je dejal po izvolitvi.

Janez Šušteršič z liste Gregorja Viranta je dejal: "Pripravljamo koalicijo za deblokado." Virant pravi, da to ne pomeni priprav na vladno koalicijo, ampak je to koalicija, ustanovljena izključno za konstituiranje državnega zbora. O sodelovanju njegove stranke v koaliciji pa pravi, da pogajanja še tečejo, Zoran Janković pa pravi: "Mogoče se oblikuje nova koalicija, ki bo oblikovala vlado."

Glede poraza njegove kandidatke Maše Kociper pa je dejal: "Ne vem, če je to politični poraz. Ko smo se dogovorili, so prišli s svojim kandidatom."

Pahor odstopil

Borut Pahor je umaknil kandidaturo po intenzivnih pogovorih z Zoranom Jankovićem, SD pa je podprla Mašo Kociper. SDS, NSi, SLS, lista Virant in DeSUS so za predsednika predlagali Gregorja Viranta. V prvem in drugem krogu so SLS, NSi in lista Viranta sicer podprle Pahorja.

Pahor vs. Kociper

Kandidata za predsednika parlamenta sta bila sicer prvotno Borut Pahor (SD) in Maša Kociper (Pozitivna Slovenija). Ne v prvem ne v drugem krogu ni nobeden dobil dovolj podpore. Kociprova je dobila 28 glasov, Pahor pa 31. Javno sta imela oba napovedanih 28 glasov, zmagovalec jih potrebuje 46.

Sicer pa se je že na začetku zapletlo. Komaj so namreč poslanci začeli z nadaljevanjem seje ob 11.30, že so jo znova prekinili, saj se ni nihče uradno prijavil za kandidata za predsednika državnega zbora. Danes predsedujoči parlamentu Srečko Meh je zato naznanil, da je čas za vložitev kandidatur do 12.30. V tem času sta bili vloženi kandidaturi Pahorja in Kociprove.

Türk: "Čas za prelom"

Zbrane na prvi seji novega parlamenta je sicer uvodoma nagovoril predsednik države Danilo Türk: "Danes je pomemben dan. Pred očmi javnosti se konstituira državni zbor, ki lahko odpre novo poglavje v naši zgodovini. Potrebujemo resne spremembe."

Komentarjev 117
  • Žurnalček 18:44 27.december 2011.

    Problem psihičev in s tem družbe v celoti , je ravno sovraštvo do drugih. Noben te ne sili, da ga imaš rad, vendar je rezultat sovraštva tudi poboj tistega Norvežana, ki je v svojem sovraštvu do muslimanov , pobil 70 ...prikaži več70 svojih Norvežanov. Tvoje komentiranje je izvedeno iz sovraštva , iz šovinizma , rasizma iz manjevrednostnega kompleksa in zato ti hočemo povedati , da si bolan in začni z zdravljenjem.Pokaži svoj članek , kjer si svoj komentar argunentiral z stališča komentiranja politike in ne sovraštva. Reci enostavno sam sebi, sem bolan in pojdi čimprej v Devico Marijo v Polju, tja vozi 14LPP. TUDI BREZ NAPOTNICE SPREJEMAMO!

  • Žurnalček 18:21 27.december 2011.

    Ti si res za zdravljenje. Pahor je samo predsednik stranke in stranka je tista , ki vodi politiko, tolk o demokratskem delovanju stranke SD. Če pa ti misliš , da je prav , da se v tvoji stranki vodi obrnjeno ...prikaži več je to tvoja pravica, no zraven je pa tudi kanček idiotizma in pa malo idoliotizma.Saj zastopeš , če ne , ti svetujem, da prečitaš MAIN KAMF . Je prevedena !

  • Žurnalček 18:08 27.december 2011.

    Hebiga tlele si ga pa pihnil, da ga bolje nisi mogel. Naj ti razložim po fuzbalsko. SLO igra v 1. ligi z občasnim seljenjem na ponovne kvalifikacije z zmagovalci II. ligeA ti am primerjavo z ostalo Balkansko sodrgo. HR ...prikaži več se je uvrstila v III. consko ligo jug, Bosna še nima nobenega kluba, Srbija je pa ravnokar imela tekmovanje - kvalifikacije za občinske lige .