Slovenija
20 ogledov

Virant prestavil začetek obravnave

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Sanacija bank. Poslanci odločajo o štiri milijarde evrov težkem zakonu.

Državni zbor bo danes sprejemal več milijard evrov težak zakon o reševanju bank. “Pričakujem, da bo sprejet, saj je nujen,” je dejal minister za finance Janez Šušteršič. Dodal je, da nima smisla še dva meseca razpravljati o prednostih in slabostih različnih rešitev, ampak je treba začeti delati.

Še vedno dežuje dopolnil


Predsednik DZ Gregor Virant pa je moral prestaviti začetek današnje obravnave predloga zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank, saj dopolnila še kar prihajajo.

K osnutku zakona s 36 členi, katerega sprejem si želi vlada po nujnem postopku, naj bi se po besedah Matevža Frangeža (SD) pripravljalo kar 30 dopolnil.

K predlogu zakona, s katerim naj bi se bilance slovenskih bank očistilo slabih terjatev, je že v četrtek sprejel vrsto dopolnil odbor DZ za finance in monetarno politiko. Vsa so pripravili poslanci koalicijskih strank na podlagi pripomb zakonodajno pravne službe DZ.

Po oceni pravnikov osnutek zakona ni usklajen s številnimi drugimi zakoni, med njimi z zakonom o bankah, zakonom o gospodarskih družbah, zakonom o javnih financah, obligacijskim zakonikom. "Gre za zakon, ki je vložen izven pravnega sistema Republike Slovenije," je danes opozoril Janko Veber (SD). Zato je predlagal prestavitev obravnave na torek, ko se bo iz ZDA vrnil tudi predsednik vlade Janez Janša, a je parlamentarna večina predlog zavrnila.

Naj se odredi odmor, je poleg opozicijskih poslancev predlagal tudi Jože Tanko (SDS), a je Virant kljub temu želel predati besedo finančnemu ministru Janezu Šušteršiču, da predstavi predlog zakona. Slednjič je vendarle prekinil sejo ter sklical posvet vodij poslanskih skupin.

Na posvetu so se dogovorili, da si bodo za pregled dopolnil vzeli dodatno uro časa. Po Virantovih besedah gre sicer pretežno za dopolnila redakcijske narave, "torej ne terjajo poglobljenega študija". Seja se bo nadaljevala ob 12.30, pred tem pa se bodo še enkrat sestali vodje poslanskih skupin.

Šušteršič upa, da bo ceneje

Z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank se bo ustanovila posebna družba za upravljanje terjatev bank DUTB, katere naloga bo ustanoviti sklad za stabilnost bank, ki bo imel možnost odkupa tistega premoženja bank, za katerega se presodi, da je slabo - torej slabe terjatve bank ter pripadajoče zavarovanje. To bo sklad izvajal tako, da bo bankam v zameno izročil obveznice z državnim poroštvom.

Za prevzem teh terjatev bo lahko država izdala do štiri milijarde evrov poroštev, vendar Šušteršič upa, da ta meja ne bo dosežena. V slovenskih bankah je za šest milijard evrov slabih terjatev, od tega v najbolj izpostavljenih bankah za tri do štiri milijarde evrov.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in direktor Združenja bank Slovenije France Arhar sta v četrtek ob obravnavi predloga na seji matičnega odbora DZ za finance predstavnike vlade posvarila, naj se s sprejemom zakona ne hiti. Opozicijski poslanci predlogu ostro nasprotujejo in so glasovanje na seji odbora obstruirali. Kot opozarjajo, vzpostavlja koncentracijo absolutne ekonomske moči v rokah vlade in vzporeden pravni sistem brez javnega nadzora, in sicer z namenom privatizacije in okoriščanja posameznikov.

Po nakupih še letos

Ključne odločitve: katere terjatve, od katerih bank in po kakšni ceni, se bodo sprejemale pozneje. O njih bo na predlog medresorske komisije odločala vlada. “Zelo napet rok bi bil, da bi lahko že do konca leta začeli prenose terjatev,” je napovedal Šušteršič.

Komentarjev 2
  • vanč 11:29 20.oktober 2012.

    SDS bank holding bo zdaj rešila vašo 3 letno svinjarijo,ne delajte se pametnega ,če si med izbrisanimi.Banke pa izguba"NAJBOLJŠE"bankirje?,imate,pa vam delajo izgubo,take je treba pohapsat pa odpret novi Goli otok.

  • dragec 12:02 28.september 2012.

    Tej slabi banki je potrebno dati ime, primer " SDS bank holding"