Slovenija
18 ogledov

Virant: Tudi manj kakovostni bi ustrezali

Gregor Virant Saša Despot
Razpis za nakup prenosnih računalnikov za poslance in zaposlene v vrednosti 172 tisoč evrov je ta mandat državni zbor podedoval, saj je bil sprožen že novembra lani, pojasnjuje predsednik zadnjega Gregor Virant.

S tehničnega vidika nakup ni sporen, procedure so bile zakonite, meni Gregor Virant, vendar se strinja, da bi lahko kupili cenejše in nekoliko manj kakovostne prenosnike. Virant je novinarjem še pojasnil, da je bila odločitev o izbiri ponudnika za nabavo prenosnih računalnikov sprejeta decembra lani, le dan po ustanovni seji državnega zbora.

Ob tem zagotavlja, da je bila nabava računalnikov potrebna in da gre za normalen ciklus menjave opreme, saj so računalniki, s katerimi zdaj delajo poslanci in zaposleni v parlamentu, stari šest let.

Ustrezni bi bili tudi manj kakovostni

O racionalnosti nabave teh računalnikov pa Virant meni, da bodo morali biti v prihodnje, v tem mandatu, bolj pazljivi pri gospodarnosti nakupov, torej da bodo vsak nakup zelo dobro pregledali, preden bodo šli v javni razpis. Strinja se namreč, da bi lahko kupili prenosne računalnike, ki bi bili malce nižje kakovosti in za 20 ali 30 odstotkov cenejši, pa bi bili še vedno primerno orodje za poslance in zaposlene.

Glede odgovornosti za tak nakup pa Virant odgovarja z besedami, da ne bo "na nikogar kazal s prstom, ker je z vidika zakonitosti procedur vse v redu". "Z nabavo teh računalnikov s tehničnega vidika ni nič narobe, vendar bo treba v prihodnosti varčno ravnati zaradi položaja, v katerem je država," pravi predsednik državnega zbora, ki meni, da se je v preteklosti morda temu vidiku v državnem zboru posvečalo premalo pozornosti.

Razpis ustrezal le enemu modelu?

Virant je še povedal, da imajo s tako kakovostnimi prenosnimi računalniki dodaten argument, da čim hitreje uvedejo elektronsko poslovanje v parlamentu.

Generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik danes za pojasnila glede nakupa računalnikov in razpisa zanje ni bila dosegljiva.

Kot je v ponedeljek poročal Pop TV, je državni zbor kupil 156 prenosnih računalnikov v vrednosti 172 tisoč evrov, javni razpis pa naj bi bil po mnenju računalniških poznavalcev napisan tako, da ustreza le enemu modelu računalnika.

Komentarjev 4
  • privat 15:52 26.februar 2012.

    samo da računalniki ostanejo...vse je samo dobro plačana igra v času fašizma!

  • tralala 07:22 22.februar 2012.

    sej vem, no :) vprašal sem cinično, ker sluzavec zgoraj je politično truplo in kot tak že pozabljen.

  • gec 22:20 21.februar 2012.

    Kdo je ta na sliki???To je na žalost največji prevarant volitev v samostojni Sloveniji.Že v štartu je bil zmenjen z Janšo.Ampak ne se sekirat.Julija ali avgusta letos bodo predčasne volitve,pa da vidim,kje bo po tem??!!Po eni strani dobro za Jankoviča,po ...prikaži več drugi pa se bojim,da je zmenjen z Janšo!!??V glavnem,jeseni Viranta in Erjavca več ne bo v parlamentu.Kot realistu mi je Erjavca malo (10%)žal,Virantu pa bo najbolje,da zapusti politični prostor,ker se bo le s tem(delno)iskupil prevaranim volilcem.Lep pozdrav in brez zamere,ker ta komentar ni namenjen nikomur drugemu,kot le njima dvema...