Slovenija
10 ogledov

Virant z Janšo izgublja več

Zoran Janković Janez Janša
1/7
Anže Petkovšek
Boj pri vrhu. Med tremi kandidati za mandatarski stol ni izrazitega favorita. Anketiranci. Svoj denar bi v upravljanje raje dali Jankoviću kot Virantu ali Janši. Še najraje pa nikomur izmed njih.

Anketa. Če bi volivci predsednika vlade izbirali neposredno, bi se nam v letošnji volilni tekmi obetal pravi fotofiniš, kažejo rezultati raziskave, ki jo je za Žurnal opravila družba Valicon. Vprašanih, ki bi na mestu predsednika vlade radi videli ali Janeza Janšo ali Zorana Jankovića ali Gregorja Viranta, je namreč skoraj enako število.

Kakšen rezultat bi dosegle njihove in preostale liste oziroma stranke, ki se bodo na volitvah 4. decembra potegovale za mesta v parlamentu, bomo objavili v ponedeljkovem Žurnalu24.

Koaliciji z nižjo podporo

Čeprav bi Jankovića in Viranta kot premierja podprla po četrtina vprašanih, koalicija med njunima listama nima 50-odstotne podpore, temveč le 45-odstotno. Koalicija med SDS in Virantovo listo pa je dobila le 41-odstotno podporo vprašanih, torej bi Janša in Virant na račun koalicije izgubila več kot tandem Janković-Virant.

"Tisti Virantovi volivci, ki so se zanj odločili, ker jim ni bil več všeč SDS, verjetno ne bi šli v koalicijo z Janšo. Za takšno koalicijo verjetno niso niti tisti zavzeti volivci SDS, ki so Virantu zamerili odcepitev. Zato v tej koaliciji Virant izgublja glasove," meni Andraž Zorko iz Valicona.

Razliki v podpori vsaki od koalicij sicer nista statistično značilni, a kot poudarja Zorko, so si tekmeci na splošno precej bliže kot pred nekaj tedni. "Nekaj časa je zmagoval Virant, pa sta bila Janša in Janković na drugem mestu, blizu skupaj. Zdaj Virant ni več v ospredju, kar gre zagotovo na račun afere Nadomestilo," dodaja Zorko.

Visoka udeležba

Predčasnih volitev bi se udeležilo kar 63 odstotkov vprašanih. Med anketiranci jih je 53 odstotkov prepričanih, da bodo na volitvah izvolili boljšo vlado, kot je bila prejšnja, a gre bolj za upanje kot pa za realne ocene.

Telefonsko anketo je Valicon izvajal med 14. in 16. novembrom, na vzorcu 353 vprašanih.

MINI INTERVJU: Andraž Zorko, Valicon

Vprašani bi med tremi politiki na pikniku najraje videli Jankovića, največji del pa sploh nikogar od njih. Ni presenetljivo, da Virant ni na prvem mestu?

Verjetno Janković prepriča s svojim nasmeškom. Tisti, ki ne bi šli z nobenim, predstavljajo alternativni del volilnega telesa in sporočajo, da politikov nimamo zato, da bi se z njimi družili, temveč zato, da vodijo državo.

Kar 53 odstotkov vprašanih meni, da bo nova vlada boljša od vlade Boruta Pahorja. To kaže na upanje volivcev?

Lahko, ali pa je to v smislu: "Slabše ne more biti." Sploh pa – zakaj gremo na volitve, če ne bi verjeli, da gremo na boljše?

Kako to, da bi anketiranci svoj denar najbolj zaupali v upravljanje Jankoviću, če pomislimo na afero s 
sinovi?

Te afere niso njegove, ampak so od sinov. Če sinovi mešetarijo z denarjem, to še ne pomeni, da on ne zna dobro delati. Poleg tega ima še vedno referenco iz Mercatorja.

Komentarjev 8
  • privat 06:50 20.november 2011.

    janša bo zmagal..kdo dvomi v drugačen razplet je slep

  • Franc Bukovec 11:19 19.november 2011.

    takole bo: Janša (30%) +Virant (10%) bosta skupaj nabrala 40%, prav tako bosta tukaj zelo blizu Janković (25%) in Pahor (15%). Ostalo so drobtinice za Desus, SLS in podobne. Vsi pa vemo, da v kolikor bo rezultat med temi 4 ...prikaži več akterji približno enak, da bo Turk dal mandat Jankoviću. SD pa se bo samo prišlepal zraven s svojimi poslanci.

  • Marko Rossi 09:09 19.november 2011.

    Mislim kakšen odgovor to so afere sinov ne njega pa dobro se ve da je on za vsem tem. Tisti ki ne verjame v to si sam sebi zatiska oči. Firma je bila dana sinovoma samo zato da so lažje ...prikaži več prali denar, upravlja jo pa še zmeraj on. Kako eni tega nemorejo dojeti mi pa ni jasno. Raje še enkrat Pahorja volim kot Jankoviča