Slovenija
22 ogledov

Virant z Mussomelijem o investicijah ZDA

Mussomeli in Virant 16-02-2012 Benjamin Kovač
V Ljubljani sta se danes sešla predsednik državnega zbora Gregor Virant in ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli. Kot je po pogovorih v DZ za medije povedal Virant, sta govorila o političnih procesih v Sloveniji, o oblikovanju vlade in tem, kaj to pomeni za sodelovanje med državama, predvsem na področju gospodarstva.

Veleposlanik Joseph A. Mussomeli, ki je dal pobudo za današnje srečanje, je pred pogovori poudaril, da se je treba osredotočiti na gospodarske težave, s katerimi se trenutno sooča Slovenija, kar je tudi prednostna naloga premierja Janeza Janše. Izrazil je zadovoljstvo, da je Slovenija dobila vlado, saj je brezvladje po njegovem trajalo predolgo. Po njegovi oceni je dobro, da se namerava nova vlada osredotočiti na gospodarstvo in da bo opozicija pri tem sodelovala.

Predsednik DZ Gregor Virant je povedal, da je sogovornika spomnil, da sta v koalicijski pogodbi med glavnimi prednostnimi nalogami opredeljena spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva in izboljševanje pogojev za tuje investicije. "To bo v naslednjem obdobju zelo zelo pomembno za Slovenijo, ker preprosto manjka denarja za gospodarski razvoj, torej potrebujemo tuje investicije," je dejal predsednik DZ.

Za kakšne konkretne ameriške naložbe v Sloveniji naj bi šlo, Virant in Mussomeli po besedah predsednika DZ danes nista govorila.

Povedal je tudi, da je veleposlanika ZDA seznanil z načrti nove vlade glede izboljšanja birokratskega okvira za delovanje tujih podjetij v Sloveniji, izboljšanja davčnega okvira in glede trga dela.

Gospodarstveniki iz ZDA: Slovenija slabo poslovno okolje

Ameriški poslovneži so v preteklosti želeli bolj dejavno vlagati v Slovenijo, na primer tudi v milijardo dolarjev vreden projekt zabaviščno-igralniškega centra, pri katerem bi sodelovala ameriški Harrah's in slovenski Hit, vendar do večjih investicij ni prišlo. Američani Sloveniji očitajo slabo poslovno okolje za tuje investicije, birokracijo, pa tudi previsoke davke.

Ameriški Westinghouse sicer že dolgo velja za najverjetnejšega kandidata za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, Xerox pa za enega od možnih tujih vlagateljev pri načrtovani uvedbi elektronskega cestninjenja v Sloveniji. Govori se tudi o ameriškem interesentu za NLB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.