Slovenija
13 ogledov

Virantovi bi snubili Pahorja

Gregor Virant Zoran Janković Anže Petkovšek
Do srede. Jankovićevi snujejo intenzivne sestanke z vsemi, razen z SDS in NSi.

"V prvih dneh tedna bo pestro. Sestali se bomo z vsemi razen z NSi, ki je zavrnila vstop v koalicijo, in SDS." To nam je dejal vir blizu Jankovićeve Pozitivne Slovenije.

Do prve seje državnega zbora želijo načelne pristanke koalicijskih partnerjev, na kar bi se usklajevali o podrobnostih o koalicijski pogodbi.

Hladno pri Virantu

Toda medtem so se Virantovi, zaradi tesnejših pogajanj med Pozitivno Slovenijo in SD ob koncu prejšnjega tedna, ohladili. "Če Janković hoče manjšinsko vlado, je to dobra taktika. Z nami se ne bo mogel zmenit v enem tednu," je bil odločen vir blizu Virantove liste.

Pričakujejo sicer, da jih bo Janković vključil v pogajanja o koalicijski pogodbi. A se zdi, da so bolj zadržani kot sredi prejšnjega tedna. Tudi zaradi frakcijskih bojev v SD.

Drugi vir iz Virantove liste je celo namignil, da bi Pahorja vzeli med Virantove poslance, če bi v SD ostal osamljen: "Nagiba se bolj k našim vrednotam. Pa tudi poglede na Jankovića imamo podobne." Isti vir ne verjame, da bi vlado lahko dobili do svetih treh kraljev, kot je v napovedal predsednik republike Danilo Türk. "Türk ni nikoli dobro razumel katoliških praznikov. Morda je mislil na Veliko noč," se je pošalil.

Ultimat Pahorju, kritika Jankovića

Medtem se nadaljujejo pritiski levice na Pahorja, naj sprejme mesto predsednika državnega zbora, a se Pahor še vedno ni ogrel zanj. "Če tega ne bo sprejel, se bo izločil," je bil jasen vpliven vir iz SD. Toda obenem celo Jankoviću naklonjen del SD opozarja, da je treba najprej doreči pogodbo, to je program vlade. "Šele januarja se lahko pogovarjamo o kadrovskih zadevah. Janković to podcenjuje."


Komentarjev 6
  • stanemohir 11:58 19.december 2011.

    točno tako

  • stanemohir 11:25 19.december 2011.

    Očitno in žalostno je da ne bomo dobili enotne močne vlade, ko pa so vsi parlamentu tako polni svojega ega.

  • Dusan Mmarn 10:34 19.december 2011.

    zalostno koliko nasega denarja je slo za volitve a nosmo imeli koga voliti . ta dva najvecja zmagovalca si ne zasluzita parlamenta ne pa se da vladata. ostali bi se bili sprejemljivi . zal iz te bedne drzave spet ne bo nic