Slovenija
18 ogledov

Virantovi se ne bojijo odpuščanja

Gregor Virant Saša Despot
Slovenija je sposobna svoje probleme rešiti sama, a je v politiki potrebnega več optimizma in pozitivne naravnanosti, pravijo v Državljanski listi (DL).

Kot enega ključnih ukrepov za rešitev problemov izpostavljajo uravnoteženje javnih financ, tudi z odpuščanji v javnem sektorju. Potrebujemo pa politično stabilnost, poudarjajo.

Leta 2013 je treba proračunski primanjkljaj znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, k temu je vlada trdno zavezana, je danes na novinarski konferenci ob seji sveta stranke povedal predsednik DL Gregor Virant. Zato bo po eni strani treba zmanjševati izdatke, ki bodo po njegovih besedah zajemali tudi zniževanje števila zaposlenih v javnem sektorju, in sicer v čim večji meri z mehkimi ukrepi, a bodo potrebna tudi odpuščanja.

Do konca leta "bitka za kredibilnost"

Na kolikšen delež zaposlenih v javnem sektorju bi se lahko ti ukrepi nanašali, bo po Virantovih besedah še treba doseči dogovor. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je dodal, da o tem deležu še ni mogoče govoriti. "Bo pa zanesljivo moralo proti do tega, drugače ne bo šlo," je dodal.

Finančni minister Janez Šušteršič je zagotovil, da smo od grškega scenarija zelo daleč. A hkrati je dodal, da bomo do konca leta bili bitko za kredibilnost države – od tega je odvisno, kako bomo svoje proračunske potrebe še naprej financirali na finančnih trgih.

Komentarjev 1
  • dragec 08:38 31.avgust 2012.

    Viran, kako "palamudiš" in barvaš ljudstvo. Vrag pa tvoj optimizem, ko vidimo kako se premikamo v brezno (upam, da ima dno).