Slovenija
17 ogledov

Viri: EU jutri ne bo mahala s palico

Evropska unija, Evropa EPA
Evropska komisija jutri po pričakovanjih ne bo predlagala postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.

Bruselj pa lahko ta postopek sproži kadarkoli, če država ne bo uresničevala načrtovanih ukrepov in priporočil, ki jih bo dobila, piše STA, ki navaja vire iz Bruslja.

Še nikoli uporabljen

Postopek proti državi s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji je nov nadzorni mehanizem EU. Obstaja od decembra 2011, a doslej še ni bil uporabljen. Prvi državi, v katerih je Bruselj ugotovil presežna neravnovesja, sta Slovenija in Španija. V sredo bo Evropska komisija odločila, ali bo proti njima prvič sprožila ta postopek.

Evropska komisija bo jutri sporočila oceno reformnih in proračunskih načrtov Slovenije in drugih članic EU ter jim priporočila nadaljnje ukrepanje. Slovenija lahko pričakuje že večkrat slišana opozorila o nujnosti očiščenja bančnih bilanc, privatizacije, razdolževanja podjetij in izboljšanja konkurenčnosti ter pozive k nadaljnjemu reformiranju pokojninskega sistema in trga dela.

Neuradno: skeptični so

Uradno o ocenah slovenskih načrtov ni želel govoriti nihče; v komisiji in evroskupini poudarjajo, da je pač treba počakati na 29. maj. Neuradno pa bruseljski viri pravijo, da komisija ob proučevanju slovenskih načrtov dvomi, da bo za dokapitalizacijo bank resnično dovolj 900 milijonov evrov, kot ocenjuje vlada, pomisleke pa ima tudi glede uspešnosti privatizacije v bančnem sektorju.

Poleg vprašanja sprožitve postopka zaradi presežnih neravnovesij je za Slovenijo v sredo pomemben tudi odgovor na vprašanje, ali bo Bruselj predlagal dveletno podaljšanje roka za odpravo njenega presežnega primanjkljaja. Bruseljski viri pravijo, da Slovenija lahko računa na fiskalni odpustek, ki so ga sicer doslej že dobile Grčija, Portugalska in Španija.

Komentarjev 1
  • privat 20:16 28.maj 2013.

    evropska banda je razumljiva do lopovov..pač naj še malo kradejo,mi pa nemoremo živeti!