Slovenija
78 ogledov

Virus izbruhnil šele doma

"Vzrok pogina dveh psičk ostaja neznan," pravi Urška Kasenburger, veterinarka v Žurnal24 main
Psička Pia. Dva dni po posvojitvi v zavetišču so jo morali uspavati.

"Žalostna in razočarana sem nad zavetiščem Zonzani, kjer so mi v posvojitev dali bolno psičko. Verjetno je nihče ni pregledal," je ogorčena Anja Vičič, posvojiteljica psičke Pie, ki so jo kljub intenzivnemu zdravljenju 45 ur po posvojitvi morali uspavati. Pia je bila po njenih besedah že ob posvojitvi okužena z virusom parvovirus. V zadnjem mesecu so po posvojitvi v zavetišču Zonzani umrli trije psi s podobnimi bolezenskimi znaki, opozarja.

"Nesrečen splet okoliščin"
"Očitki, ki letijo na naše zavetišče, so povsem neutemeljeni," odgovarja Zoran Flis, odgovoren za odnose z javnostmi v zavetišču Zonzani v Dramljah. Po njegovih besedah gre za nesrečen splet okoliščin. Pravi, da so v začetku aprila našli štiri zavržene psičke iz istega legla, ki so bile ob sprejemu veterinarsko pregledane, cepljene proti kužnim boleznim in ob odhodu iz zavetišča tudi proti steklini. "Žal pa sta dve pri novih lastnikih poginili, medtem ko sta drugi dve povsem zdravi in živahni," dodaja. Pia je po njegovi oceni v zavetišče že prišla z virusom, ki pa je izbruhnil šele pri posvojiteljici, česar, kot pravi, niso mogli predvideti.

Urška Kasenburger, veterinarka v zavetišču Zonzani, nam je potrdila, da so bile vse štiri psičke iz legla veterinarsko pregledane in so v karanteni preživele deset dni, kot to veleva zakon. "Vzrok za pogin teh dveh psičk ostaja neznan, lahko pa je prišlo do padca imunosti tudi zaradi stresa," ugiba. Sama ne ve, kaj se je s psičko dogajalo po obisku veterinarja, povzročitelja pa lahko določijo le drage preiskave v laboratorijih veterinarske fakultete ali kliničnega centra, za katere predvideva, da jih niso opravili.

Na območnem uradu Veterinarske uprave Republike Slovenije bodo informacije o poginulih psih proučili in ukrepali v skladu s predpisi v okviru pristojnosti, pravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.