Slovenija
84 ogledov

Višja plača mami mnoge

Slavica Cresnik Nino Verdnik
Delo v Avstriji. Slovenci čez severno mejo iščejo bolje plačane službe. Število narašča. Poleg višje plače delavce mamijo dodatni bonusi in možnost otroškega dodatka.

"Po oceni avstrijskih organov za november se na delo čez severno mejo vsak dan odpravi okoli 9.500 delavcev," je na vprašanje, koliko Slovencev dela v Avstriji, odgovorila Vlasta Stojak, direktorica Območne službe Maribor pri Zavodu Republike 
Slovenije za zaposlovanje.

Število narašča

Po majskem odprtju trga dela s sosednjo državo vse več Slovencev poišče delo prek meje. Evidence o točnem številu teh delavcev na zavodu za zaposlovanje sicer ne vodijo, a je Stojakova povedala, da to narašča.

Od 1.100 evrov v proizvodnji

"Trenutno sem zaposlen v Avstriji kot električar. Zaslužim 500 evrov več, kot bi za isto delo zaslužil v Sloveniji. Večji zaslužek je tudi razlog, da sem se odločil za odhod v tujino," je za Žurnal24 povedal 50-letni Milan Lešnik iz Maribora.

Predvsem boljši zaslužek in trenutna kriza na trgu dela sta po besedah Slavice Črešnik, vodje podružnice MPS Personal Service, ki je posrednik dela v tujini, glavna razloga, da se Slovenci odločajo za delo v Avstriji.

"Povpraševanja po delu v Avstriji je veliko. Osnovna plača v proizvodnji je okoli 1.100 evrov neto, nekateri pa z dodatki zaslužijo tudi do 1.600 evrov," je pojasnila in dodala, da se za službe zanimajo ljudje iz vse Slovenije, največ pa jih je iz Maribora in okolice, obmejnih občin in Prekmurja.

Po njenih besedah naj bi mnoge prepričali tudi dodatni bonusi za zaposlene in možnost prijave za izplačilo otroškega dodatka v Avstriji, ki "je veliko višji kot v Sloveniji".

Znanje nemščine je pogoj

Pogoj za delo pri severnih sosedih pa je vsaj pasivno znanje nemškega jezika. "Ker je v Sloveniji takšna kriza in je službo zelo težko dobiti, so se za to mnogi pripravljeni naučiti tujega jezika," je sklenila sogovornica iz posredniške družbe.

Vse več brezposelnih

Po podatkih mariborskega zavoda za zaposlovanje je bilo konec novembra na njihov zavod prijavljenih nekaj več kot 16 tisoč brezposelnih. V ta podatek pa še ni vštetih okoli 200 delavcev propadlega Konstruktorja in okoli 170 delavcev Metalne Nove.

Septembra je bila stopnja brezposelnosti za Slovenijo 11,5 odstotka, v Mestni občini Maribor pa je narasla na kar 17 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.