Slovenija
4 ogledov

Višje kazni učinkujejo

Prometna nesreča Gregor Katič
Prometna varnost. Po zvišanju glob nesreč več, a z manj žrtvami. Manj tudi voženj v napačno smer.

Štiri mesece po uvedbi višjih kazni za prometne prekrške policija ugotavlja, da to "trenutno ugodno vpliva na zmanjšanje števila hujših posledic prometnih nesreč". Vseeno pa je bilo od začetka julija do konca oktobra 1.600 nesreč z materialno škodo več kot v istem obdobju lani.

Hitro ob vozniški izpit

Od julija do novembra so pri 2.103 voznikih ugotovili več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar pomeni takojšen odvzem vozniškega izpita. Na ministrstvu za pravosodje ne vodijo statistike po mesecih, zato vemo le, da je vozniški izpit letos do sredine oktobra izgubilo 1.929 ljudi. Policija pojasnjuje, da so razlike v številu zato, ker določeni vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, izpita sploh nimajo. Zaradi alkohola je vozniški izpit sicer izgubilo 1.543, zaradi prevelike hitrosti 110, zaradi mamil pa 276 voznikov.

Manj smrtnih žrtev

V zadnjih štirih mesecih je bilo prometnih nesreč s smrtnim izidom 46, v istem obdobju lani pa 54. V primerjavi z lanskim obdobjem je bilo tudi 374 manj nesreč s telesnimi poškodbami.

Komentarjev 2
  • Kiki Marconio 10:59 16.november 2011.

    Statistika je ena fantastična veda! Lahko jo uporabiš tako kot ti paše...Več nesreč, manj smrtnih žrtev lahko interpretiraš tudi: "Višje kazni NE učinkujejo!", saj se je število nesreč povečalo, povečanje smrtnih žrtev pa je zaradi dveh hudih nesreč, ki sta ...prikaži več se zgodile, sicer naraslo, ampak se ni bistveno spremenilo. (50 je sploh majhen vzorec, ki je lahko odvisen od številnih dejavnikov).Tako da pri vseh teh člankih je tako: Daj naslov tak, da si ljudje zapomnijo to kar želiš doseči!

  • nergač 00:52 16.november 2011.

    Bravo Žlender, bravo Zajc, morda vaju predlagamo za heroja dela 2011. Res sta genijalca, to kar sta dosegla vidva je res spoštovanja vredno. Šoferje je potrebno zatret, pobrati jim plače in ukinit vero v pravno državo. Le tako naprej, vidva, junaka!