Slovenija
21 ogledov

Višje plače da, vendar v paketu

Delodajalci ne želijo dviga osnovnih plač. Žurnal24 main
Delodajalci so pripravljeni plače zvišati še letos in napraviti poračun za nazaj, vendar ne v podjetjih, ki so plače letos že zvišala, in tistih, ki poslujejo z izgubo.

Ponudbo ob tem vežejo na to, da bi se hkrati določila plačna politika za naslednji dve leti, o tem, katere plače bi dvignili in za koliko, pa niso govorili. Delodajalci bi poleg dviga v letošnjem letu pristali tudi na to, da bi se februarja naredil še poračun za razliko do dejanske inflacije za leto 2007, vendar vse vežejo na paketno rešitev.

Predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj pravi, da so na pogajanjih "naredili korak v pravo smer". "Recimo, da je majhen korak storjen – kaže, da so delodajalci le pripravljeni že letos narediti korekcijo plač glede na rastočo inflacijo,"  pa je pogajanja komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Dodaja, da je sam osebno previden, "ker so pri plačni politiki pomembni detajli", da pa noče podcenjevati te geste delodajalcev.

Vodja delodajalske pogajalske strani Jože Smole z Gospodarske zbornice Slovenije poudarja, da so se pripravljeni dogovoriti za paketno rešitev, s katero bi hkrati rešili usklajevanje plač zaradi visoke inflacije v letu 2007 in določili plačno politiko z novo kolektivno pogodbo za leti 2008 in 2009. Zavzemajo se za to, da bi bila izvzeta podjetja, ki so letos že zvišala plače zaradi inflacije, in tista, ki poslujejo z izgubo, da ne bi ogrozili njihovega poslovanja in s tem delovnih mest. Po Smoletovih besedah rešitev vežejo na to, da bi delojemalci odstopili od zahteve, da bi se dvignilo vse osnovne plače, torej, da bi tudi nova kolektivna pogodba določala dvig izhodiščnih plač.

Strani se bosta znova srečali 26. novembra, do takrat pa bodo delodajalci pripravili svoj predlog v pisni obliki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.