Slovenija
24 ogledov

Višje plače najprej sestram

26112007_bobo_virant Žurnal24 main
Za odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju se je nabralo 250 milijonov evrov, je dejal minister za javno upravo Gregor Virant.

Virant je dejal, da bodo povišic iz omenjenega sklada deležne predvsem medicinske sestre, zaposleni v kulturi in na RTV Slovenija, saj so se njim plače v zadnjih letih najmanj zvišale. " Toda povišice ne bodo dobili obenkrat, pač pa se bodo njihove plače uskladile dvakrat v letu 2008 in dvakrat v letu 2009," je pojasnil.

"Govorice o višjih plačah zdravnikom špekulacije"
Virant je poudaril, da na letni konferenci reprezentativnega zdravniškega sindikata Fides niso govorili o konkretnih številkah, in dodal, da so neuradne informacije o 30-odstotnem povišanju zdravniških plač zgolj špekulacija. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je ob tem dodal, da sindikat še ni oblikoval niti svoje pogajalske ekipe, prav tako od njih še niso dobili nobenega predloga. Virant je še protestiral proti strašenju uporabnikov zdravstvenih storitev in zagotovil, da zaradi zdravniških plač ne bo niti za pikico ogrožen standard zdravstvenih storitev.

Med tistimi, ki imajo po Virantovih besedah zagotovljeno višjo plačo, so zaposleni na RTV Slovenija. © BOBO 

 
Zahtevam zdravnikov, ki bi presegle delež sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij, bo po Virantovem mnenju mogoče ugoditi le, če bodo skupaj s Fidesom in zavodom za zdravstveno zavarovanje našli finančne rezerve. Virant jih vidi v boljšem menedžmentu opreme, racionalnejši porabi zdravil ter načrtovanju nadur in zmanjšanju števila dni dopusta zdravnikov. " Pri slednjem bi letno lahko prihranili 20 tisoč ur zdravniškega dela, s čimer soglaša tudi Fides ," je dejal. Minister se še strinja z zahtevo zdravnikov po odpravi uravnilovke, tako da bi bili bolj obremenjeni strokovnjaki tudi bolje plačani kot na primer splošni zdravniki.

Začetek pogajanj v torek
" Prihodnji torek bi se že lahko sestali ," je na vprašanje, kdaj bodo stekla pogajanja, če je Fides končno poslal predlog vladi, odgovoril Žiberna. Glede nezadovoljstva sindikatov zdravstvene nege nad tem, da niso bili vključeni v pogajanja, pa je Virant pojasnil, da je edini reprezentativni sindikat za panožno pogodbo zdravnikov in zobozdravnikov Fides in ta se želi pogajati sam. Če se bo o tej pogodbi želel pogajati še kak drug sindikat, se bo vlada torej morala pogajati posebej.

ZZZS: Dvig plač lahko ogrozi zdravstveni sistem
Predstavnik delodajalcev Igor Antauer je glede zdravniških plač in zadnjih zahtev po njihovem povišanju v sklopu predstavitve predloga finančnega načrta za letošnje leto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije dejal, da zahteve zdravnikov spoštuje. Opomnil pa je, da lahko napovedani dvig plač ogrozi zdravstveni sistem, vpliva na čakalne vrste in standard, ki ga je treba zagotavljati. Standarde je treba v zdravstvu postaviti tako, da bo slovenski sistem zagotavljal solidne zdravstvene storitve, je dejal in dodal, da si upa trditi, "da je menedžment v zdravstvu slab in da je tu izguba sredstev precejšnja" .

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.