Slovenija
28816 ogledov

Višje plače? Vlada bi hkrati porezala dopuste in dodatke.

slovenija 24.08.11, Vloga za prijavo zacasnega prebivalisca, upravna enota Ljubl
1/2
Anže Petkovšek
Poleg ureditve višine plač želi vlada poseči tudi v dopuste in dodatke. Dokler ne bo dogovorjeno tudi to, plačne reforme ne bo. Poleg tega se 1. januarja 2024 zamrzne nagrajevanje redne delovne uspešnosti.

Vlada sprejela izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah

Vlada je pogajalski skupini namreč naročila, naj se vzporedno s prenovo plačnega sistema in odpravo nesorazmerij pri osnovnih plačah pogaja tudi o prenovi nazivov, prenovi dodatkov in določitvi pogojev in števila dni dopusta ter prenovi poklicnega zavarovanja. Pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij se obravnavajo skupaj s pogajanji o drugih vsebinah, navedenih zgoraj, dokler ni dogovora o vseh vsebinah, nobena posamezna vsebina ne more biti realizirana, opozarjajo na vladi.

Dogovor glede odprave nesorazmerij pri osnovnih plačah naj bi bil dosežen do julija, pravica do plače po novem pa naj bi zaposleni dobili šele leta 2025.

"Predlog novega zakona o skupnih temeljih plačnega sistema javnega sektorja z novo plačno lestvico se v zakonodajni postopek vloži najkasneje v mesecu juliju 2023, s ciljem, da se praviloma uveljavi s 1. januarjem 2024; izhodiščni plačni razredi delovnih mest in nazivov iz spodnje tretjine plačne lestvice se na novo plačno lestvico praviloma prevedejo s 1. januarjem 2025, ostali plačni razredi delovnih mest in nazivov praviloma s 1. januarjem 2026, plačni razredi funkcij pa se na novo plačno lestvico praviloma prevedejo s 1. januarjem 2027, ob upoštevanju javnofinančnega okvira," piše v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade, na kateri so sinoči sprejeli pogajalska izhodišča.

Cilji prenove plačnega sistema javnega sektorja so med drugim:

  • ohranitev transparentnosti in javno finančna obvladljivost plačnega sistema,
  • upoštevanje specifik posameznih delov javnega sektorja in dopustitev možnosti, da se določene vsebine uredijo ločeno po posameznih stebrih plačnega sistema,
  • odprava uravnilovke v spodnjem delu plačne lestvice zaradi učinka minimalne plače in vzpostavitev ustreznejših razmerij v plačah med funkcionarji, direktorji in javnimi uslužbenci ter znotraj posameznih stebrov,
  • večja variabilnost, povezana z učinkovitostjo dela,
  • večja privlačnost sistema za mlade,
  • manj administriranja in poenostavitve sistema.

"S prenovo plačnega sistema želi vlada odpraviti vse večjo plačno uravnilovko, zagotoviti stimulativnost plač, odpraviti naraščajoče težave pri pridobivanju kadrov, zlasti mladih, ter plačni sistem narediti privlačen in v zadovoljstvo vsem – zaposlenim in posledično uporabnikom javnih storitev," so še zapisali v sporočilu po seji vlade. 

Vlada bo izhodišča sindikatom predstavila na seji pogajalske komisije, ki bo sklicana predvidoma zadnji teden marca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • robi2107 10:43 18.marec 2023.

    Nikoli ne bom razumel tega dvigovanja plač za xy plačnih razredov. Plačni razred je vendar nekaj, kar pritiče določeni zahtevnosti in pogojem za neko delo. S tem, ko nekateri iz nižjih razredov izsilijo premik v višji plačni razred se po ...prikaži več plači izenačijo z delavci v tem razredu, čeprav slednji opravljajo zahtevnejše delo. In imamo novo nesorazmerje. Na takšen način, s temi ločenimi dogovori, so razjebali celoten enotni plačni sistem. V resnici bi moralo biti določeno delo zacementirano v določen

  • Matjaz Kampic 10:22 18.marec 2023.

    Popolnoma nenormalno je, da ima direktor ZD, poleg bruto plače 5000 eur brez dodatkov, še 4000 eur "dodatka na uspešnost". Nepredstavljivo, da v enem mesecu presežeš 100% normo.

  • ana77 09:54 18.marec 2023.

    Ćisto prav uživajte in plešite.