Slovenija
726 ogledov

Višje sodišče razveljavilo sodbo zoper bančnici

<slovenija> 29.10.07, sodna dvorana, sodnisko kladivo, kladivo, foto Dejan <slovenija> 29.10.07, sodna dvorana, sodnisko kladivo, kladivo, foto Dejan
Kazen zoper bančnici je mariborsko višje sodišče razveljavilo.

Mariborsko višje sodišče je razveljavilo januarja izrečeno obsodilno sodbo zoper nekdanji članici uprave medtem že likvidirane Probanke Romano Pajenk in Milano Lah, ki ju je prvostopenjsko sodišče zaradi poslovne goljufije obsodilo vsako na po leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni, so potrdili na mariborskem sodišču in tožilstvu.

Sodni senat pod vodstvom Tanje Rot je januarja presodil, da sta nekdanji članici uprave banke, katere premoženje je po nadzorovani likvidaciji prešlo pod okrilje DUTB, podjetnika Srečka Šamperla in Mirana Igerca, sicer tudi dolgoletna komitenta banke, zavedli s tem, ko je banka leta 2011 tudi s pomočjo njunega denarja skušala odpraviti kapitalsko neustreznost.

Sodišče jima je izreklo pogojno zaporno kazen s preskusno dobo štirih let, čeprav je specializirano državno tožilstvo za vsako predlagalo po štiri leta zapora. Tožilec Luka Moljk je po sodbi napovedal pritožbo, na obsodilno sodbo pa se je pritožila tudi obramba.

Očitke zavračata

Pajenkova in Lahova sta tudi na oktobrski pritožbeni seji na mariborskem višjem sodišču zavrnili očitke. Nekdanja prva dama mariborske banke je v čustvenem nagovoru zatrdila, da poslovne goljufije ni zakrivila ter znova skušala prepričati sodišče, da je Banka Slovenije Probanko pred nekaj leti povsem neupravičeno poslala v nadzorovano likvidacijo.

Obramba je v pritožbi navajala različne pritožbene razloge, predvsem glede odločanja o kazenski sankciji, pa tudi sicer je bil ves postopek po njihovem obremenjen s hudimi procesnimi kršitvami. Med drugim so zatrjevali, da obtožnica nikoli ni bila pravnomočna, prvostopenjsko sodišče pa naj v spisani sodbi sploh ne bi ocenilo nekaterih dokazov, ki jih je obramba sicer na procesu izvedla.

Kot so pojasnili na mariborskem sodišču, so višji sodniki v obširni obrazložitvi med drugim pritrdili pritožbenim navedbam zagovornikov, da je v obrazložitvi sodbe opisani eventualni naklep v nasprotju z vsebino izreka sodbe.

V ponovno sojenje

Omenjena zadeva se vleče že skoraj pet let, ko sta Pajenkova in Lahova prvič sedli na zatožno klop zaradi očitkov o zlorabi položaja pri gospodarski dejavnosti. Po več kot letu dni premora je tožilec obtožnico spremenil v kaznivo dejanje poslovne goljufije, za katero je zagrožena še višja kazen, in sicer od enega do deset let zapora.

Zoper Pajenkovo se je sicer nedavno na ljubljanskem okrajnem sodišču začel proces zaradi domnevne krive izpovedbe pred parlamentarno preiskovalno komisijo o bankah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec42 07:20 13.november 2019.

    Normalno v naši državi da bosta na koncu oproščena in dobila odškodnino od države,smo pač visokopravna država.