Slovenija
56 ogledov

Višje sodišče zaključilo brez končne odločitve

Poostrena varnost pred sodiščem
1/31
Anže Petkovšek
Na ljubljanskem višjem sodišču se je zaključila seja senata višjega sodišča v zadevi Patria. Trajala je štiri ure in pol, končne odločitve pa danes ni bilo, o njej bodo obtoženi obveščeni po pošti.

"V vsej sodbi nisem našel odgovora na vprašanje, kdaj in kako naj bi sprejel obljubo podkupnine in niti kakšna podkupnina mi je bila obljubljena. Nasploh sem imel z branjem sodbe težave, čeprav sem bil na obravnavah prisoten. Noben politik, niti tisti v najbolj skorumpiranih državah, se ne pusti podkupiti, ne da bi mu povedali, kakšno podkupnino bi dobil," je pred višjimi sodniki povedal Janez Janša.

Svoje obrazložitve pritožbe na odločitev okrajnega sodišča so podali tudi odvetniki Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča, pa tudi obtoženi sami. Ponovno so zavrnili navedbe iz obsodilne sodbe, medtem ko je tožilec Andrej Ferlinc poudaril, da se z njo v celoti strinja in da ji pravzaprav ni kaj dodati.

Obtoženi so sodišče že zapustili, ko pa je pred podpornike stopil Janez Janša, so glasno klicali: "Janez, Janez!" Z druge strani pa se je slišalo: "V arest, v arest naj gre Janša!" 

Je pa ob odhodu s sodišča Janša povedal, da bo še naprej iskal pravico in da verjame, da nekje obstaja sodišče, ki ga bo nekoč oprostilo. "Sodišče, ki bo to sodbo razveljavilo, obstaja ali pa še bo sestavljeno," je dejal. Prepričan je, da bo prvostopenjska sodba v vsakem primeru padla. To bo po Janševih besedah že tretjič, da bo postopek v zadevi Patria približan volilnim opravilom, kar je po njegovem mnenju dodaten znak, da gre že od samega začetka za politični proces.

Seja senata višjega sodišča se je tako zaključila, odločitev pa bodo obtoženi dobili po pošti. Predsednik senata Milan Štrukelj, pa je že pred začetkom seje pojasnil, da višjim sodnikom mogoče ne bo uspelo odločiti niti v 30-dnevnem roku. Pojasnil je, da se bodo roka sicer poskušali držati, a da se glede na obsežnost in zapletenost zadeve lahko zgodi, da bodo potrebovali več časa.

Podporniki Janše  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Močna podpora 

Pred sodiščem se je že pred začetkom seje zbralo okoli 200 podpornikov Janeza Janše, med njimi kar nekaj poslancev SDS. Milan Zver je pred sodiščem povedal, da je prišel spremljat "proces, ki je unikum v pravni državi". Kot pravi, ga spominja na proces proti Jožetu Pučniku izpred več let, ki pa takrat ni bil obsojen. "Nekaj podobnega pričakujem tudi danes," je dejal Zver.

Podporniki so razgrnili veliko slovensko zastavo, nekateri nosijo rože in Janševe fotografije. Pred sodiščem stojijo z napisi, kot so "Kučan demokrat, slovenski narod brez gat!", "Tudi Kos si je zlomil kljun", "Brez dokazov, danes jaz, jutri ti, konec osebne svobode" in "Nočemo politične sodnije, hočemo pravno državo".

Poleg podpornikov pa je pred sodiščem na Tavčarjevi ulici tudi okoli 20 Janševih nasprotnikov, ki danes pričakujejo potrditev prvostopenjske sodbe. Med drugim nosijo transparent z napisom "Gotov je, Janša v zapor".

Janšo na sodišče pospremili vzkliki 

Janša je ob vzklikih množice in med aplavzom vkorakal na sodišče. Vzklikali so: "Bravo, Janez, bravo!" Janša pa je pred odhodom v sodno dvorano izrazil pričakovanje, "da bo te farse prej ali slej konec".

Janša pred sodiščem  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janša je sicer prepričan, da se "pravljičarstvo v okviru namišljenega mišljenjskega delikta nadaljuje". Ob tem je spomnil, da je državni tožilec v odgovoru na njegovo pritožbo zapisal, da se je Janša poistovetil z Jožetom Zagožnom, zato da je "nedvomno storil kaznivo dejanje". Je pa po njegovih besedah tudi višje sodišče na določen način izrazilo smisel za humor, saj je današnjo obravnavo sklicalo na svetovni dan pripovedništva.

Neznano ...

Janša ocenjuje, da se je od sodbe na prvi stopnji junija lani do danes zgodilo nekaj pomembnih stvari: "Ena od teh je ta, da se je krog virtualnih dokazov zaključil, tako da smo po razsodbi sodišča na Finskem poleg neznanega kraja, neznanega komunikacijskega načina, neznane osebe in obljube neznane nagrade dobili še neznane podkupovalce. Tako je murgelski scenarij zdaj kompleten."

Možni scenariji 

Sodišče druge stopnje lahko pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje ali to sodbo razveljavi in zadevo pošlje sodišču prve stopnje v novo sojenje. Lahko pa tudi višji sodniki sami spremenijo prvostopenjsko sodbo. Če bi se zadeva vrnila v ponovno sojenje, bi se sodišče zagotovo znašlo v časovni stiski, saj bo zadeva Patria zastarala avgusta prihodnje leto.

Obsojeni na zaporno kazen 

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je predsednika SDS in nekdanjega premierja Janšo, brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča 5. junija lani obsodila zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je obsodila na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Obsojena trojica sodbo označuje za politični konstrukt, že od začetka postopka tudi trdijo, da so nedolžni. V pritožbah predlagajo spremembo sodbe in oprostitev.

Zaradi napak nazaj na prvo stopnjo? 

Poleg tega je obramba Črnkoviča dodatno predlagala, naj sodišče, če se ne odloči za oprostilno sodbo, zadevo zaradi nekaterih napak, ki naj bi se zgodile med sojenjem, vrne na prvo stopnjo. Tožilstvo je v odgovoru na pritožbo predlagalo potrditev prvostopenjske sodbe.

Komentarjev 105
  • dragec 07:40 20.marec 2014.

    Dragi komentatorji, ugotovil sem,da sem tudi jaz postal spolni izprijenec in ne samo Janšisti. Ko vidim tega plešca, takoj se spravim onanirati na njegovo plešo.

  • dragec 07:36 20.marec 2014.

    skot,spet bi, da te psi nategnejo

  • dragec 07:35 20.marec 2014.

    in ne jokal za to grdobo