Slovenija
20 ogledov

Višje temperature, več ozona

(Foto: istock) Žurnal24 main
Agencija za okolje in prostor bo začela z rednimi napovedmi koncentracije ozona v Sloveniji. Vstopili smo namreč v obdobje, ko lahko preseže dovoljene meje in škoduje zdravju ljudi.

Trenutna koncentracija ozona je po vsej Sloveniji v mejah normale, čeprav je na širšem Primorskem in Goriškem že dosegla visoko stopnjo. Možne stopnje so sicer nizka, zmerna, visoka in zelo visoka, ki je zdravju nevarna.

Povišane koncentracije ozona se pojavijo med aprilom in septembrom zaradi višjih temperatur.
Najbolj je ogrožena Primorska in pa višje ležeči kraji kot denimo Krvavec.
Temperature in vreme lahko preverite na našem vremenskem portalu vreme.net.

Pri zadnji stopnji vdihovanje ozona povzroča draženje dihalnih poti, težave z dihanjem, vpliva pa celo na poslabšanje akutnih bolezni, zaradi česar povečuje nevarnost smrti.

Najbolj ogroženi so ljudje, ki imajo astmo ali bronhitis. Ozon je nevaren tudi za otroke, starejše in nosečnice. Pri selednjih lahko povzroči nižjo porodno težo otroka. Za vse ogrožene skupine zato velja, da naj v času zelo visoke koncentracije ozona v zraku ostanejo doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.